ODPRTO PISMO MINISTRSTVU ZA ZDRAVJE

18.06.2007 ob 10:00

Več o pismu lahko preberete tu pri blogerju drmagnum.

Odprto pismo slovenski javnosti in ministrstvu za zdravje

Dne 11. 6. 2007 je Ministrstvo za zdravje znova dokazalo, da nima posluha za dialog s predstavniki onkoloških društev. Naše pričakovanje, da nam do tega dne sporoči terminski načrt dela komisije, ki jo je imenovalo, je ministrstvo enostavno ignoriralo brez vsakega pojasnila. Da gre le za manjšo nerodnost s strani ministrstva, bi veliko lažje verjeli, če bi ministrstvo bolj energično reševalo težave onkoloških bolnikov in se mu takšni spodrsljaji ne bi dogajali tako pogosto in ravno v dialogu s civilno družbo.

Naj malo spomnimo. Na peticijo onkoloških društev »Zahtevamo dejanja« z dne 15. 3 .2007 je ministrstvo odgovorilo dne 15. 4. 2007 takole: »… da ima jasen načrt ukrepov za identificiranje in odpravo morebitnih napak.« Hkrati onkološkim društvom sporoča: » … da ni potrebe za imenovanjem kriznega tima na nivoju vlade, temveč predlagamo ustanovitev stalne skupine, ki jo imenuje minister in v kateri bi bili zastopani tudi predstavniki civilne družbe. Naloga delovne skupine bi bila svetovanje in reševanje odprtih vprašanj na področju onkologije.«

Po treh mesecih smo naredili pregled, kaj je storilo ministrstvo na osnovi svojega jasnega načrta:

- s strani ministrstva imenovana komisija je pričela z delom v torek, 12. junija. V komisijo je bil imenovan tudi predstavnik civilne družbe. Med člani komisije pa pogrešamo predstavnike Onkološkega inštituta. Ti namreč dobro poznajo problematiko nove zgradbe, predvsem pa probleme bolnikov.

- minister za zdravje je obljubil zaključke supernadzora do 20. 5. 2007. Izvajalcu supernadzora podjetju Loka inženiring pa je ministrstvo dokumentacijo izročilo šele po prvomajskih praznikih in to ob dejstvu, da dokumentacija obsega 1600 strani. Minister je neodgovorno in nestrokovno definiral naloge supernadzora in jih kasneje dopolnjeval.

Predstavniki onkoloških bolnikov se sprašujemo, ali je v takšnih okoliščinah dialog z ministrstvom še smiseln. Ne želimo si, da bi se nit potrpljenja civilne družbe pretrgala med predsedovanjem Slovenije Evropski uniji in da bi se dialog med civilno družbo in vlado moral preseliti na cesto.

Zato se obračamo na slovensko javnost, da nas podpre v nameri, da ministrstvo svoje ukrepe pospeši ter začne bolj odgovorno in strokovno izvajati aktivnosti na področju onkologije. Ministru za zdravje pa sporočamo, da se civilna družba ne bo umaknila od zastavljenih ciljev, to je izboljšati pogoje za zdravljenje onkoloških bolnikov.

 • Share/Bookmark
 

8 komentarjev na “ODPRTO PISMO MINISTRSTVU ZA ZDRAVJE”

 1. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  Predlagam naj v ospredje postavijo položaj otrok, ki so zboleli za rakom.

  Lp, vvooodnarka

 2. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  kako prijazno tudi s tvoje strani. Skupaj nam bo uspelo.

 3. GRiSON GRiSON pravi:

  vvooodnarka

  Dober predlog :D .

 4. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka

  Seveda skupaj nam bo prav gotovo uspelo ;) .

 5. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  v slogi je moč. :)

 6. čivka čivka pravi:

  ” Vstanite v suženjstvo zakleti, ki jarem vas teži gorja… ” Želim, da jim uspe” ;)

 7. drmagnum drmagnum pravi:

  Hvala za tvoja prizadevanja. Morda se bo kaj premaknilo. Iz strani odgovornih pa ni pravega odnosa do nas predstavnikov civilne družbe.

 8. vlatka vlatka pravi:

  drmagnum,

  naredimo stavko?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !