SLIŠIM NEKAJ KAR DRUGI NE

16.11.2007 ob 05:53

Dekani 

grison-meditacija-uma.jpg

 

V ušesih mi iz dneva v dan vedno bolj šumi. Ta nesramni šum, je postal že prav moteč. Prične se zjutraj, čez dan izgine, proti večeru pa ga ponovno slišim. Poskusil sem že nekaj načinov, kako to odpraviti. Toda že misel na šumenje, me je napolnila s strahom, kaj pa če … Pred leti sem bral, kako so včasih mučili zapornike. Na njihove pobrite glave je ves čas kapljala voda. Po dolgem času je to kapljanje vodnih kapljic povzročilo, da so znoreli. Najlažje mi je odmisliti, da mi nekaj šumi in pri tem pozabiti na šumenje. To mi do neke mere celo uspe.

Tinitus je strokovni naziv za šumenje v ušesu, ki ga opisujejo tudi kot brenčanje, žvižganje ali zvenenje. Pri tem je značilno, da moteči zvoki ne prihajajo od zunaj; slišijo jih samo tisti, ki trpijo za tinitusom.Tinitus ima lahko veliko vzrokov. Poleg stresa, preobremenitve in hrupa lahko do tinitusa pripeljeta tudi mehanska (nesreča) ali organska poškodba (vnetje). Vse kaže, da sem na dobri poti …Od Vlatke sem dobil nalogo naj preberem to knjigo: Eknath Easwaran Meditacija in še 7 stvari, ki vam lahko spremenijo življenje.Etnath Easwaran v ZDA že več kot trideset let predava o meditaciji in njenem vplivu na človeško življenje. Uči o sedmih načelih, ki vam pomagajo na poti duhovne preobrazbe.
 • izboljšajmo koncentracijo
 • uspešno premagajmo stres
 • sprostimo neizmerne zaloge energije v sebi
 • umirimo jezo ter jo preoblikujemo v razumevanje in ljubezen
 • pozabimo boleče spomine in polno začnimo v sedanjost
 • razvijemo sposobnost razumevanja stvari
 • ljubimo globlje, kot smo sploh menili, da zmoremo
 • odkrijmo namen svojega življenja
Potrebujem čas in stalni napor, prepričan sem da bo to pomagalo.

Odlomek:

Ali sem sposoben meditirati?

Sodobni psihologi navadno trdijo, da ne moremo pri polni zavesti vstopiti v območje nezavednega. Mistiki ugovarjajo: »Oh, seveda lahko. Sam sem to že storil.« Tega potovanja ni mogoče primerno opisati, toda o njem rad razmišljam kot o vrnitvi iz izgnanstva. V tista nenavadna in čudovita kraljestva gremo lahko tudi mi, da bi izzvali pošasti, ki se skrivajo v njih, in da bi našli grad, v katerem v našem imenu kraljuje Ego. Nato bi zavzeli njegov prestol in si spet prilastili zaklad, ki je po pravici naš. Kajti to ja naša lastna zemlja, za katero smo bili rojeni. Čeprav morda začasno podaljšamo pregnanstvo, čeprav vlada v kraljestvu nered, ker je vsiljivi kralj slabo vladal, se lahko zmagoslavno vrnemo in vse postavimo na svoje mesto.

Toda »da bi izzvali pošasti«? To ni pretiravanje; s tem izrazom namreč mislim na sebičnost in vsa negativna čustva, ki se bohotijo v nas in katerih moči se sploh ne zavedamo. Vedno se mi zdi neko­liko varljivo, če rečemo: »Mislim … « ali »Čutim … «. Večinoma nas namreč naše misli mislijo in naša čustva čutijo (najsi zveni še tako nenavadno). Naš vpliv na to, kar mislimo in čutimo, je namreč zelo omejen. Vrata uma ostajajo ves čas odprta, in neprijetna miselna stanja se lahko splazijo vanj, kadarkoli hočejo. Lahko se sicer napi­jemo, zaužijemo pomirjevala, se zatopimo v odlično knjigo ali popolnoma pozabimo nase med daljšim tekom, vendar bomo na ta način pobegnili le za kratek čas; ko se bomo vrnili, bodo pošasti še vedno prežale na zaklad.

Seveda ni vse tako črno. Tudi pošasti niso vsemogočne, in lahko se naučimo, kako jih ukrotiti. Ko postane naša meditacija bolj poglobljena, pritiski, hrepenenja in čustveni izbruhi izgubljajo svojo moč, tako da imajo vse manjši vpliv na naše življenje. Vedno bolj spoznavamo, da lahko izbiramo: lahko rečemo da – ali pa rečemo ne. To je zelo osvobajajoče. Na začetku naše odločitve morda res niso najboljše, a vsaj vemo, da smo se odločili sami. Sčasoma se naša spretnost izboljša; vedno bolj se zavedamo, da …

 • Share/Bookmark
 

55 komentarjev na “SLIŠIM NEKAJ KAR DRUGI NE”

 1. zdravje pravi:

  Pozdravljen Grison! Tole s šumenje v ušesih mi je pa poznano ;-) Moj mož ima to “spremljavo” že vrsto let in se je nanjo kar navadil. Je pa zanimivo, da je včasih bolj, drugič pa manj glasna. Verjamem, da obstaja kakšen način, da se to omili, če ne že čisto odpravi. Samo najti ga ….. :-) Če ti bo karkoli uspelo, prosim napiši, mislim, da je ta nadloga kar pogosta. Vlatka že ve, zakaj ti je namenila to nalogo :-)

 2. Muki Muki pravi:

  Tudi meni Quasimodo špila svojo melodijo. Z leti se boš navadil. Zaskrbljenost je odveč. Dokler se ti ne dogaja kaj v stilu: “..u mojoj se glavi svađa gomila ljudi , nadam se, da se ne čuje..”( Parni Valjak)boš imel miren spanec. :-)

 3. katarina katarina pravi:

  jaz pa ne morem meditirat. so tudi strokovnajki že poskušali, da bi me spravili v tisto drugo odmaknjeno stanje, pa ne gre. niti hipnotizirati se me ne da. očitno imam premočno zavest. res pa je tudi to, da vedno o čem razmišljam. nikoli nisem brez misli.

  šumi mi pa še ne. če pa bo, bi pa raje da mi odzvanaj mocartova glasba. :) če se da izbirat (sej vem, da se ne da).

 4. drmagnum drmagnum pravi:

  Meni se tudi to dogaja. Levo uho imam od prepogostih vnetij torej “šumeče”.Nisem pa vedel, od česa. Mislil sem, da je morda v glavi preveč prostora in prepih naredi svojo “štimungo”

 5. Santos pravi:

  Jaz sem si pomagala z avtogenim treningom, vendar pa sem ga zadnji dve leti zanemarila. Čeprav vem, da je to zdravo, vedno najdem izgovor, da si ne vzamem čas :(

 6. vlatka vlatka pravi:

  zdravje,

  šumenje se pojavlja v glavah ljudi, ki namenoma nočejo poslušati soljudi. In je to psihičega izvora, nikakor ne fizičnega.

  Za to obstaja afirmacija. Ali pa spremenjen način poslušaja sogovornikov, ne glede na to, kaj imajo povedati.

 7. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  tebi sem tudi že povedala, zakaj, pa kar nočeš slišati. Jasen dokaz zato, kar ti govorim. ;)

 8. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, seveda takoj ko mi uspe kaj novega bom to sporočil. Zaenkrat sem se spravil nad knjigo meditacije. Eknath v knjigi veliko obljublja, vendar pravi, če želiš uspeti, je potrebna močna volja in vztrajnost. Bom videl kaj se bo zgodilo.

 9. GRiSON GRiSON pravi:

  Muki, pa saj nisem močno zaskrbljen, le včasih je nekoliko moteče. Ravno ta trenutek je vse tiho, smo val 202 se sliši iz kuhinje.

 10. psycho psycho pravi:

  upam, da ti ne govorijo v glavi, da vzemi nož/pištolo in … no, saj veš …

 11. zdravje pravi:

  Vlatka, … obstaja afirmacija… Prosim napiši kaj več. Me zelooo zanima. To, da je “bolezen” psihičnega pa čisto verjamem :-)

 12. zdravje pravi:

  Grison, bom vesela vsake informacije, brez volje in vztrajnosti pa itak ni nič :-)

 13. vlatka vlatka pravi:

  zdravje,

  Tinitus, Možni vzrok: Nočete poslušati. Nočete slišati notranjega glasu. Trmoglavost. (grison ;) ),

  Afirmacija: Zaupam svojemu višjemu jazu. Ljubeče poslušam svoj notranji glas. Osvobajam se vsega, kar ne nastaja iz ljubezni.

 14. GRiSON GRiSON pravi:

  Katarina, tudi sam imam močno zavest, meni so povedali, če imaš v sebi močan strah, potem nikakor ne moraš uspeti. Večina med nami velikokrat premišljujemo o svojih težavah, v mislih begamo sem in tja. To pa ni najbolj v redu. Pri tem pa se je potrebno usmeriti na pozitivno razmišljanje. Me pa veseli, da nimaš to vrstnih težav, zato naj ti Mocart še naprej lepo igra za tvoje veselje.

 15. zdravje pravi:

  Vlatka, HVALA, o, da ne boš mislila, da je samo tvoj Grison trmoglav… ;-) Moram mojo ribico malo u red spravt :-)

 16. GRiSON GRiSON pravi:

  Drmagnum, točno tako je, šumenje v ušesu nastane tudi od vnetja, vendar to vrstne posledice so še najbolj nedolžne. Zato te naj ne skrbi preveč.

 17. vlatka vlatka pravi:

  zdravje,

  povej svojemu dragemu za to :) , boš videla, da mu nehalo zvoniti ;)

 18. zdravje pravi:

  Vlatka, bom, bom, veš da, samo ribice se tako rade zmuznejo :-) Bom poročala, kako je bilo ;-)

 19. GRiSON GRiSON pravi:

  Santos, avtogeni trening je tudi meni znan, pred leti mi je dobro uspevalo. Dokler nisem knjigo nekomu posodil. Z knjigo so šli v maloro tudi moji treningi. Sem sklenil, da nabavim novo. Vendar moram predelati prvo to.

 20. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, to pa ne bo čisto držalo vzroki so lahko tudi fizičnega izvora.

 21. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  ni variante. Vse je v psihi, ti pa razišči zakaj. ;)

 22. vlatka vlatka pravi:

  zdravje,

  samo enkrat mu reci, prepiši afirmacijo in mu jo nastavi pred nos. Potem ga prepusti sebi. On ša naj razmišlja. Ali bo delal afirmacije, ali mu bo bolje, da mu še kar naprej zvoni ;)

 23. zdravje pravi:

  Velja in še enkrat Hvala! ;-)

 24. vlatka vlatka pravi:

  zdravje,

  malenkost. :)

 25. GRiSON GRiSON pravi:

  Psycho, upam, da se to ne bo zgodilo, vendar brez šlogarce se prav nič ne ve. Zaenkrat se še obvladam, in nimam nič takega v planu.

 26. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, bom delal na temu, nekaj mi prav gotovo uspe.

 27. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, kaj pa tole: čisto miren sem in sproščen.

 28. GRiSON GRiSON pravi:

  Vladka, tinitus ima lahko veliko vzrokov. Poleg stresa, preobremenitve in hrupa lahko do tinitusa pripeljeta tudi mehanska (nesreča) ali organska poškodba (vnetje).

  Poškodba zaradi hrupa/akustična travma Pri približno 30 odstotkih primerov gre za poškodbo nežnih slušnih celic zaradi hrupa ali praske. Sem spadajo predvsem glasba, ki ji je izpostavljena mladina (poslušanje walkman ter glasbe v klubih in na koncertih), a tudi hrup na delovnem mestu. Travme zaradi poka je možno skoraj vedno pozdraviti s pravočasno obravnavo.

 29. poezija poezija pravi:

  Morda ti bi lahko pomagala kakšna informacija s tele strani:http://www.audiovox.si/tinitus_zdravljenje.html

  Ti pa res v prvi fazi priporočam, osnovno diagnostiko, ki bi ugotovila ali gre za objektivni ali subjektivni tinitus. lp Nevenka

 30. GRiSON GRiSON pravi:

  Poleg glavnih vzrokov obstajajo še številni drugi, na katere je treba misliti. Tukaj jih naštevam na kratko, saj se o tem lahko pogovorite s svojim zdravnikom: - bolezni vratne hrbtenice, - bolezni v predelu zob ali čeljustnega sklepa, - prezbiakuzis (oslabelost sluha zaradi staranja), - tumor slušnega živca, - krožne vrtoglavice, povezane z naglušnostjo, - bolezni srca in obtoka, - presnovne motnje, - bolezni ledvic, - hormonske motnje, - otoskleroza, - zastrupitev, zlasti z zdravili, - poškodbe lobanje in možganov, bolezni osrednjega živčnega sistema, - anestezija, zlasti v hrbtenični kanal (spinalna anestezija)

 31. GRiSON GRiSON pravi:

  Poezija, hvala za informacijo, vsekakor je aparat TINNEX nekaj novega zame, in sem si ogledal spletno stran. Naj bo ta novost v boju še zadnja moja rezerva.

 32. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  sem ti rekla. Vse se dogaja na psihični, no lahko ji rečemo tudi eterična raven.

  Potem se preko avre prenese preko nadijev na organe. In organi trpijo.

  Zato je potrebno najprej odpraviti napake v pshi oz. na eteričnem nivoju.

  Ko je to popravljeno, nadiji sprejemajo to novo energijo in organ se “ojača”, “boleze” pa izgine.

 33. strojnik strojnik pravi:

  Parkrat si zavrti, na fulu, po možnosti s slušalkami. http://www.youtube.com/watch?v=-f1cwycSWq0 Še sam sebe ne boš nekaj časa slišal… :mrgreen:

 34. GRiSON GRiSON pravi:

  Strojnik, bolj kot video me je fascinirala pesem. Vrhunska tehnika, kljub temu ni prispevala zmage v vojaškem posredovanju v Iraku. Tudi maršal je ustrelil medveda, ki je bil malo da ne privezan za drevo.

 35. GRiSON pravi:

  Vlatka, že delam na tem, potrebujem še malo časa in bodo vsi organi poštimani.

 36. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  brez skrbi, da ja. Garantirano.

 37. GRiSON pravi:

  Samo, ne vem pa ali lahko še naprej pijem Zlatorog laško pivo?

 38. vlatka pravi:

  gridon,

  verjetno ja, težko ob tem ti že ni :) :) :)

 39. Muki Muki pravi:

  @Grison: Možno je celo, da imaš zvonjenje v glavi samo ti. Zaradi kakršnega koli razloga že. Vsi ostali pa, na nekakšni telepatski ravni absorbiramo zvonjenje v tvoji glavi in ga imamo za svojega. :) ;)

 40. GRiSON pravi:

  Vlatka, včasih mi je prav težko, pol litra je preveč.

  Muki, samo da mi ne bo odzvonilo, pa bo vse v redu.

 41. vlatka vlatka pravi:

  grisn,

  pol litra je meni preveč ;) , tebi ziher bi :)

 42. mijau pravi:

  Ker tudi meni zvoni v ušesih, smatram, da je to normalno. Upam, da bo z leti to zvonjenje postajalo tišje, saj postajamo vse bolj naglušni. Zvoni mi, torej sem (še živ).

 43. Aischa pravi:

  Sem ugotovila, ko sem prelistala tole knjigo, da jaz nimam osnovnega temelja za meditacijo! To je ura! Ob 6ih zjutraj pa ni šans, da bi iskala še samo sebe v svoji notranjosti :evil:

 44. vlatka vlatka pravi:

  ajša,

  ni ti treba meditirati, dovolj je, če mantraš. Res. preizkušeno.

  Poglej v kjigo malo bolje. Boš videla, da te bo druga polovica “potegnila”.

 45. vlatka vlatka pravi:

  ajša,

  sem pozabila dodati: tvoje življenje je itak meditacija in se zato ne rabiš sekirati ;)

 46. GRiSON GRiSON pravi:

  Mijau, lepa tolažba, hočem živeti brez zvonenja, pa saj nisem Notredamski zvonar. V naši vasi je delovno mesto že zavzeto. Ne vem pa kako se naš zvonar počuti. Glede na to koliko let ima, mu bo počasi odzvonilo.

 47. GRiSON GRiSON pravi:

  Aisha, brati je potrebno s srcem, premišljeno, in počasi. Ti pa si zopet hitela, samo prelistala si. Daj no, potrudi se malo, saj zmoreš.

 48. Aischa pravi:

  Vlatka, bom še enkrat vzela knjigo v roke in šla direktno na drugi del :) na mantre ;) Grison, se bom potrudila, samo zate, danes popoldan, obljubim! ;) (pa to ni res! Kaj si me videl, da sem knjigo res samo prelistala :evil: )

 49. GRiSON GRiSON pravi:

  Ja, Aisha saj sem vedel, da si velik prijatelj knjig :D .

 50. vlatka vlatka pravi:

  ajša,

  si videla? Tudi grison postaja jasnoviden. :)

  Jaz pa vem, kaj si naredila. Točno to, kar jaz. Odprla na strani, ki te ni potegnila in zaprla knjigo. Na začetku sem tudi sama brala “na tesno” pa mi je postajalo čedalje bolj všeč.

  Na koncu sem pa ugotovila, da je to ena pravih knjig, brez meditacije, seveda.

  P.S. Zadnjič smo šli, vsi trije, eno uro hitre hoje, od doma do Bivja – do črpalke in nazaj, res brez se ustaviti. zame bi to bil napor, a glej, z mantranjem (svojim) sem uspela tudi to. Verjemi, da drugače ne bi. Bi, morda s postanki in počasno hojo, s hitro pa ne. In navkreber smo porabili glih toliko kot navzdol, oziroma dve minuti več.

 51. Aischa pravi:

  Vlatka, Grison, evo, že listam in berem :) ;) oz. ma(n)tram :mrgreen: z knjigo

 52. GRiSON GRiSON pravi:

  Aischa, samo da me prehitiš, saj vem, jaz sem šele na 85-ti strani :evil: .

 53. vlatka vlatka pravi:

  ajša,

  brava :) :)

 54. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, kaj brava, brava sem jaz, še malo pa končam.

 55. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  brava je bila odklenjena včeraj :D :D

Komentiraj