UPOČASNIMO SVOJ RITEM

20.11.2007 ob 05:43
Dekani    
grison_jesensko.jpg

 

Jutra so vsa bolj mrzla, življenje v naravi se počasi umirja, v gozdu se rojevajo nove pisane barve. Živali so se poskrile na varna skrivališča. Easwaran pravi upočasnimo svoj ritem. Velikokrat se niti ne zavedamo, da v življenju ves čas hitimo. Spomnim se, ko sem živel v Indiji, se mi je dejansko čas ustavil. Tam se nikomur nič ne mudi. Prva izkušnja, ki sem jo doživel na Pakistansko Indijski meji, je bil carinik. Pred seboj je imel zajeten kupček potnih listov. Počasi je iz kupa vzel prvega, ga počasi odprl, ter ga bežno preletel z pogledom. Dvignil desno roko v kateri je držal veli kovinski žig, že sem mislil kako močno bo

Slika: Jesensko listje

udaril po odprtem potnem listu. Vendar ne, pogledal je naokoli, se zopet uzrl na dokument, in še malo dvignil desno roko. Zdaj bo pritisnil žig, vendar ne, njegov pogled se je ustavil na njegovem sodelavcu, ki je sedel na sosednjem pultu, mu nekaj rekel in počakal na njegov odgovor. Skoraj je zamahnil, vendar ne, še malo prelista potni list, te še zadnjič pogleda s tistimi črnimi očmi in potem, njegova roka počasi rutinsko pritisne žig. Meni se je to takrat to početje zdelo komično, in nisem mogel verjeti svojim očem. Do takrat nisem še bil v Indiji, in nisem dobro razumel, kaj se v deželi dogaja. Danes počasi spoznavam, kako pomembno je, da upočasnimo svoj ritem. Sklenil sem sprejeti njihov lagoden vaški tempo. Še pred časom je moj tek stremel po čim boljšem rezultatu, med tekom sem gledal na štoparico, in se neprenehoma gnal za boljšim rezultatom. Med tekom sem čutil ostro bolečino v nosu ob vsakem vdihu me je mrzel zrak globoko zarezal. Lahko bi malo upočasnil tek in vse bi bilo dobro. Vendar ne, želja po novem boljšem rezultatu je bila močnejša. Prisluhnil bom naravi, med tekom sem opazoval živo pisana drevesa. Ustavil sem se , odtrgal kakšen jesenski list, si ga ogledal in spravil v žep. Medtem ko sem poslušal lahno udarjanje, mojih športnih copat, na mehka gozdna tla sem prisluhnil petju ptic. Največkrat je moj korak tako prestrašil kakšno ptico, ki je oprezala za hrano. Šoje so z vreščečim glasom opozarjale svoje druge ptice na nevarnost. Letale so iz drevesa na drevo, in si iskala novo varno mesto. Nihče več me ne bo prisilil, da bom hitel. Ljudje govorijo, da je življenje zelo zapleteno, da smo prezaposleni, da moramo ves čas hiteti. Ni potrebno sprejeti te naglice, če tudi živimo v tehnološko visoko razviti družbi. Lahko ohranimo, lahkoten, sproščen tempo, pa čeprav opravljamo veliko težkega dela. Ni nam potrebno hiteti samo zato, ker vsi drugi ljudje hitijo in nam ukazujejo, naj hitimo tudi mi.

Slika: Naravna selekcija, drevo je podleglo času in skoraj zaprlo mojo priljubljeno pot na Gol hrib.

grison_deblo.JPG

 • Share/Bookmark
 

16 komentarjev na “UPOČASNIMO SVOJ RITEM”

 1. Muki Muki pravi:

  Prej ali slej ugotovmo, da bolj kot hitmo manj časa nam ostaja na voljo in manj se zavedamo sveta okoli sebe. Takorekoč paradoksalno.

 2. GRiSON GRiSON pravi:

  Muki, nič ti ne škodi, če si umirjen in sproščen, prav gotovo pa ti škodi če nisi ;) .

 3. majrim pravi:

  se strinjam s to tvojo zadnjo trditvijo…sami sebi delamo še večje probleme…koliko boljši bi bili tudi medsebojni odnosi, če bi malo umirili tempo življenja..in če hočeš, se da

 4. zdravje pravi:

  Narava je najboljši “malar”, ane? Kako čudovito je pobarvala liste. Na nas pa je, ali jih opazimo ali ne ;-) Če drvimo po svetu, kot bi nas nekdo podil, ogromno zamudimo. In slej ko prej se nam to maščuje in potem mora nekje “udariti” ven. Čestitke, da si se zmenil sam s sabo in sprejel tako odlično odločitev. Za tiste “dirkajoče” boš pa itak malo čuden :-)

 5. GRiSON GRiSON pravi:

  Majrim, že če samo pogledam, kako ljudje z avtomobili drvijo mimo nas, se vprašam kam se jim vedno tako mudi? Zmanjšaj hitrost, naša varnost se bo izboljšala, 100%-no.

 6. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, ljudje ki neprestano hitijo, so podobni robotom. Njihovo življenje postane popolnoma samodejno, in vedno obtičijo na istem mestu. V filmu Moderni časi kjer Charlie Chaplin igra delovca na tekočem traku je dober primer, kako človeka prisiliti v hitenje.

 7. kamper kamper pravi:

  Na žalost,so nekateri ljudje prisiljeni v hitenje,čeprav bi se srčno radi umirili :smile:

 8. Santos pravi:

  Dobro napisano, sem se resnično zamislila na tem hitenjem. Od narave bi se marsikaj lahko naučili, če bi ji prisluhnili.

 9. GRiSON GRiSON pravi:

  Kamper, včasih je že to veliko, da se zavedajo, da so prisiljeni hiteti.

 10. GRiSON GRiSON pravi:

  Santos, bi rekel, da je narava brez napak, kar pa ne moremo trditi za človeka. Zares veliko bi se še morali naučiti od narave.

 11. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  KONČNO TI JE KAPNILO :) :) :)

  V življenju je dovolj časa za vse. Poglej mene. Vstanem ob devetih, in naredim vse, kar imam narediti. Ne glede na število del, ki jih moram opraviti. Druge stvari, ki jih imam v planu, in niso nuja tega dne, pa lahko počakajo. Imam tudi zanje dovolj časa. In se mi nikamor ne mudi. In jih opravljam mimogrede, ko opravljam druge stvari. Brez sile. Brez napora.

  Jaz sem se tega naučila, ko sem delala cele dneve. Toliko sem delala, da me je zdravje izdalo in me prisililo v počitek. In na račun tega, še vedno počivam, čeprav vedno kaj delam. Ker brez dela ne morem.

  A vse delam na “izi”. In se mi vedno izzide. Enako je z uro. Ki je ubijalec človeka. Za kar si je človek sam kriv.

  Človek pride vedno ob pravem času na pravo mesto, če zna psisluhniti sebi. In za vse je čas, tudi če ga ima čas pod kontrolo.

  Meni čas ne odreja življenja, ampak jaz odrejam času.

  Ker je čas raztegljiv ali skrčljiv. Odvisbo je le od človeka.

 12. drmagnum drmagnum pravi:

  Važen je ritem. Pa naj bo počasen ali hiter. Iz tega lahko polka je ali počasni valček.

 13. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, kapljica na kaplico, jezero … Škoda le, da kapljice niso zastonj, ker bi si lahko tako nakapljali na bencinski črpalki celi tank bencina.

 14. GRiSON GRiSON pravi:

  Drmagnum, najlažje se pleše Angleški valček.

 15. Aischa pravi:

  Čaki, jaz sem že od nekdaj nareta na zelo “slow” tako da.. ja ja, še bije moje srce :)

 16. GRiSON GRiSON pravi:

  Aisha, potem lahko skupaj odpleševa en slow – slow – slow ples :D .

Komentiraj