MATR TE BO PRTEGNU

30.11.2007 ob 19:30
Dekani
grison_zig_dekani.JPG Županstvo občine Dekani

Dekanska jutra so vse temnejša in hladnejša, dan se je vidno skrajšal, in jutranja temperatura v Dekanih je padla tudi že na -4 °C. Kar pa v Dekanih tudi pozimi ni tako pogost pojav. Običajno, ko se zjutraj odpravljam v šolo se zavijem v kovter in stečem kar se da hitro do avtomobila. Ko v jutranji tišini sedim v avtomobilu mi še vedno doni v ušesih črna kronika, ki sem jo tik preden sem zapusti hišo poslušal na Valu 202. Razmišljam o veličini tempa hitrosti, ki me bo pripeljala na šoder, kjer ponavadi parkiram avto.

To je moja največja jutranja smrt, tako nizke temperature s težavo prenašam. Trpljenje ne traja dolgo, že po enem kilometru vožnje me greje vroč zrak, ki prihaja izpod armature. Bled spomin na poletne temperature zopet oživi. Kasneje čez dan je ozračja nekako bolj znosno. Segreje se šele, ko posveti sonce. Danes že prvo šolsko uro, doživim poraz. Dijak prvega letnika mi grozi, da naj pazim kje bom hodil? No lep drek, ves trud, ki ga vlagam, samo v to, da učenci ne postanejo kot nepopisan list papirja in da vsaj kanček znanja odnesejo domov od moje učne ure. Pri tem se največkrat močno trudim prav s tistimi izgubljenimi primerki, ki so izgubili vse svoje spoštovanje do samega sebe. Ne to niso samo prazne besede, da bi se opravičeval, ne to je moj moto, ki me vsa leta mojega dela z dijaki, še kako motivira. Razumeti tiste dijake, ki imajo večje ali manjše težave pri učenju. Jim pomagati, jih bodriti, češ saj zmoreš. Prav rad jim včasih podarim, tiste drobne pozornosti, ki jih morda niso bili pogosto deležni. Vendar, danes se mi podrl ves dolgoletni trud. Pri tem me ne skrbi, da me bo na cesti nek dijak dobesedno zbrcal, skrbi me, če se ta isti dijak spravi na mojo kolegico, ki je veliko bolj krhka od mene. Pa naj minister Zver reče, da nasilja nad učitelji ni.
 • Share/Bookmark
 

19 komentarjev na “MATR TE BO PRTEGNU”

 1. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  ča ta pob pride v moje roke, se ti bo vsak dan klanjal in se ti opravičeval ;) .

  Zver. Lepa stvar. :(

  Na žalost je res vsak dan več nasilja. Kdo je temu kriv? “Pravice” brez “dolžnosti”.

 2. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  ča ta pob pride v moje roke, se ti bo vsak dan klanjal in se ti opravičeval ;) .

  Zver. Lepa stvar. :(

  Na žalost je res vsak dan več nasilja. Kdo je temu kriv? “Pravice” brez “dolžnosti”.

 3. zdravje pravi:

  Ko sem pred leti prišla k prijateljici – učiteljici v osnovno šolo na kratek obisk, nisem mogla verjeti svojim očem – varnostnik v šoli! No in potlej mi je povedala malo okrog tega, o vedenju učencev, kako učenci obvladajo pravice, kako so “zaščiteni” itd…. Pa sej ne moreš verjet. Saj smo mi tudi hodili v šolo, samo smo znali spoštovati učitelje in smo tudi dobro vedeli, kje je meja. Jaz sem trdno prepričana: vzgoja se začne doma, učitelji ne morejo delati čudežev. Ja, Vlatka, na dolžnosti so pa učenci krepko pozabili! Grison, ti se trudiš po najboljših močeh ure in ure, potem pa se ti stvar takole sesuje. Škoda, res. Minister Zver pa itak, da ve, kakšna je situacija, samo dokler samo tli, še ni treba gasiti požara ;-)

 4. GRiSON pravi:

  Zdravje, pred tednom ali dvem, saj ne vem več zagotovo, sta dve dijakinji pretepli in zbrcali svojo sošolko, tako da sta revico spravili celo v bolnico. Peli so že noži, samo še malo in ropotale bodo pištole, ki jih imajo očetje skrite nekje v svojem domu. Dvomim, da se bomo divjemu zahodu v prihodnjosti izognili. V Ameriki je tako nasilje skoraj dnevni pojav, no, evropa kljub temu nekoliko caplja za njimi.

 5. kamper kamper pravi:

  Ja,demokracija je včasih ena čudna reč,namesto da se stvari poenostavlja se jih komplicira :smile:

 6. GRiSON pravi:

  Vlatka, nasilje ni rešitev problema, potrebno je temeljito zmanjšati pravice dijakov. Ves čas pa poudarjati, samo njihove dolžnosti. Dolžnosti se dijaki običajno premalo zavedajo. V šolstvu danes zares vlada velik nered, učitelji so največkrat nemočni, in brez ustreznih orodij. Kolega je napovedal pisno šolsko nalogo. Tisti dan, ko bi morali pisati za oceno ni prišel niti en učenec. Na naslednji pisni test, so prišli samo trije učenci …

 7. Nevenka pravi:

  Preveč demokracije in šola najbrž ne gredo skupaj. A glavni problem današnje mladine je, da očitno vsi niso motivirani, da bi se česa naučili. Sploh ne vem, če so motivirani za kaj. Po drugi plati pa mi prijateljice potožijo, da so nekateri otroci tudi do konca preračunljivi in hladno ambiciozni, in ne bi pomagali sošolcu za noben denar, ker hočejo biti boljši.

  Še kot gimnazijka sem imela priložnost poučevati na isti gimnaziji dopolnilni pouk in sem se takrat, tako mlada kot sem bila, srečala ravno s tistimi dijaki, ki so bili nad šolo “najbolj” navdušeni. A nekaterim mi je uspelo pomagati, saj sem kar takoj povedala, da dopolnilni pouk ni obvezen, da naj hodijo samo tisti, ki želijo popraviti cveke. Ekipa se je takoj zmanjšala za tretjino, nekaterih pa itak sploh bilo ni nikoli. Imela sem srečo, da niso bili nasilni, ker se je zgodilo, da je kdo prišel v vinjenem stanju. Te izkušnje so me odvrnile od tega poklica in sem šla potem na drug faks. Sedaj mi je včasih žal, ker sem rada delala v šoli. A me vedno pretrese kaj takega kot si zapisal. Res bi bilo nenavadno, če bi moral biti vsakdo, ki se odloči za delo z mladino, najmanj karateist, da bi se počutil varnega. lp Nevenka

 8. GRiSON GRiSON pravi:

  Kamper, v našem kraljestvu vlada nered, mogoče bo novi kralj odkril dragoceni zaklad ;) .

 9. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, dejansko je tudi na naši šoli zelo nizka motiviranost, kje je glavni vzrok, moji kolegi, čisto preprosto vidijo zadevo v slabem in površnem delu osnovnih šol. Vendar mislim, da se tudi v osnovni šoli zavedajo problema, in marsikaj storijo kar je v njihovi moči. Pri čemer ne kaže posploševati in iskati krivce drugje in da so drugi krivo za slabo stanje. Najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da na prste ene roke lahko preštejem, vse tiste učence, ki niso izdelali razreda. Pa čeprav je veliko učencev v razredu samo 10 krat in ima vse ocene nezadostne. Za nagrado na koncu naredi letnik.

 10. Nevenka pravi:

  A taka je politika? Verjetno sistem zahteva, da se nekako “znebi” učencev čim hitreje po liniji najmanjšega odpora. Ja, saj je po eni strani res drago nekomu vbijati nekaj v glavo šest namesto štiri leta. A tak človek bo nekoč nekaj delal…če bi se dalo, to kar naj bi znal… :-( . To je pa res težko. Težko je nekoga “vreči”, a krivično, če nekdo dobi pozitvno oceno za nič… Potem bo celo življenje poskušal tako voziti. lp Nevenka

 11. jakob007 pravi:

  grison, kako neverjetno se je stanje spremenilo. pred 30 leti so se učenci in njihovi starši bali učiteljev, danes se učitelji bojijo učencev. ne eno, ne drugo ni pravilno. se pa sploh ne strinjam, da učenci grozijo učiteljem :evil:

 12. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, prav tisto zadnje mi gre malo na jetra. Nedko se celo leto močno trudi, sodeluje, vendar mu ne gre najboljše, pa kjub vsemu nekaj skromnega zna. Nekdo drug, zabušava in ne dela, se ne uči, ga celo leto ni v šoli, potem pa konec leta pride za kakšen teden ali dva in dobi, tudi če ne zna tako dobro, tisto dvojko. Ni pravice na svetu …

 13. GRiSON GRiSON pravi:

  Jakob007, časi so se zares močno spremenili, saj ni da bi se učitelj bal učenca, potrbno je le neko spoštovanje. Pa naj bo to spoštovanje učitelja do učenca ali pa obratno.

 14. fuga pravi:

  Ja, tudi jaz sem čisto skurjen. Saj ne, da bi se bal dijakov, samo včasih se mi zdi, da ne bom preživel. Tisti hec: “Vstani, v šolo moraš, učitelj si!” – “Nočem!” je čisto resen, malo karikiran primer.

 15. Santos pravi:

  Časi so se resnično spremenili. Preveč demokracije prav škodi. Je pa nekaj res, da nekaterim profesorjem kljub vsemu uspe obdržati spoštovanje. Verjetno je to odvisno od tega kaj profesor da dijakom, čeprav so nekateri izgubljeni primerki, ki lahko pokvarijo celotno šolsko uro.

 16. GRiSON GRiSON pravi:

  Fuga, ja tako je naše poslanstvo, pomembno je, da ga opravljaš z ljubeznijo :D .

 17. jakob007 pravi:

  grison, ne, nekateri (! ne vsi) učenci res nimajo osnovne olike in spoštovanja :evil: govorim glede na tvoj primer in na moje sošolce :(

 18. Aischa pravi:

  Moje skromno mnenje je, da bi morali te otrokove, dijaške ali kakorkoli že, pravice biti malo bolj nadzorovane z kakim zrelostnim izpitom, ker mislim, da se ti naši mladi prebivalci planeta ne zavedajo, da če imajo pravice jih morajo tudi odgovorno nositi skozi šolske klopi… Namen teh pravic je čist mimo in sedaj služijo samo v ta namen, da imajo oni moč in ne učitelji, ki še prdnit ne smejo brez dovoljenja njihovih staršev ali obvestila, kdaj učitelj namerava prdnit… Učitelj brez avtoritete nikoli ne more biti učitelj, še najmanj pa dober učitelj!

 19. fuga pravi:

  Ja, poučevanje je res naložba za prihodnost….

Komentiraj