GRiSON

19.12.2007 ob 06:43

Dekani

grison_grb_druzine.gif Bolečina v mojem križu se je zopet pojavila, trpljenje se v meni nadaljuje, podobno kot je bilo trpljenje mojih prednikov. Prav gotovo sem produkt nekega Francoskega vojaka, ki je po naročilu moral ostati na območju današnje Istre. Zgolj slučaj je sprožil iskrico ljubezni, rodil se je moj pran-nono Grison. Pred časom (leta 2005) smo praznovali dvestoletnica Napoleonove vladavine ob vzhodnem Jadranu. Francoska meščanska revolucija pod vodstvom Napoleona sta močno zaznamovala marsikatero področje in v koreninah spremenila družbeno življenje. V tistem času se je Napoleon v Franciji utrdil na oblasti ter začel s svojimi zmagovitimi pohodi po Evropi. Prvi večji cilj so mu bile vojaško slabotne, zato pa trgovsko bogate državice italskega polotoka. 18. aprila 1797 je zasedel Istre, kar je pomenilo tudi dokončni propad Beneške republike. Na prehodu iz 18. v 19. stoletje je provinca Beneška Istra dobila novo ime departma pod vodstvom Angela Calafati  s civilnim magistratom v Kopru. Kasneje je Napoleon Istro povzdignil v vojvodino, za istrskega vojvodo pa je imenoval maršala Bessierja. Francozi so formalno izenačili pravice državljanov, omejili moč Cerkve ter ukinili številne samostane in bratovščine, z upravnimi reformami pa so v deželi kmalu uvedli tudi svoj davčni sistem. Kljub uvajanju številnih svoboščin, kot npr. toleriranje t.i. “konkubinata” (priležništvo), olajšave kmečkih bremen idr., fevdalnega sistema niso ukinili.

Tedanje največje istrsko mesto je bilo Rovinj z okoli 9.000 prebivalci, ki pa je bilo tudi največje oporišče nasprotnikov Francozov. Sledili so angleško-francoski spopadi, tudi na istrski obali, v tej borbi so proti Francozom podpirali še gusarstvo. Tudi razbojništvo je bilo eden izmed pomembnejših dejavnikov notranjega življenja Istre. Nezakonitost je bila tolikšna, da prebivalci južne Istre in Rovinja niso upali iz mest, ne da bi razbojnikom vnaprej plačali svojemu imetju primernega davka. Ker so za svoje neprestane vojaške pohode potrebovali mnogo denarja, živine in vojakov, je vse plačevalo ljudstvo. Med ljudmi je prihajalo do nezadovoljstva. Ko so Francozi leta 1813 stopili v vojno s koalicijo evropskih držav, so se kmetje v osrednji Istri priključili avstrijskim četam v bojih s Francozi.

razdelitev_istre.jpg

Leta od 1943 do 1945, se hrvaški del Istre oblikuje v pokrajino oziroma področje v okviru Narodno-osvobodilnega gibanja nove Hrvaške, severni del Istre pa v okviru slovenskega Narodno osvobodilnega gibanja v del nove Slovenije.

Še nekaj kar je povezano s priimkom GRiSON. Izvor besede Grison izhaja iz francoske besede gris, kar bi pomenilo siv. beseda Grison (Galictis  Vittata) je povezana tudi z vrsto južno ameriške sivo bele družine živali, ki pripada kunam  kakor tudi podlasicam.

grison_galictis_vittata.jpg

Grison Alpe so gore v Graubünden kantonu v Svici (Graubünden v nemščini pomeni ime za Grison regijo). V Grison Alpah so nekatere znane velike gore ko so Tödi z 3614 m in najvišja vrh Piz Bernina z  4048 m.

grison_svica.jpg

Francois Adolphe Grison je priznan Francoski slikar

adolphe-grison.jpg   francois-adolphe-grison.jpg

 • Share/Bookmark
 

45 komentarjev na “GRiSON”

 1. Muki Muki pravi:

  Grison potomec velikih zavojevalcev. :) Napoleon je definitivno kriv, da lahko prebiram tvoj blog. Kdo bi si mislil. :) :)

 2. Nevenka pravi:

  Oh, lepo, da si nam zaupal nekaj o svojem poreklu in hrkati osvetlil tudi dogajanja v Istri za časa Napoleona. Križ? Ja ne smeš težkih stvari dvigat, pa na toplem se je treba držati.Tudi ležišče je zelo pomembno. Mene kosti pol manj bolijo odkar imam Dormeo, pa nočem reklamirati, a prej sem bila strašno nezaupljiva za take reči. Saj verjetno so tudi boljša ležišča, vsekakor je celo morje dražjih…Včasih pomaga topla kopel, ali pa termoforček. Pa kakšna žavba, ki poskrbi za dobro prekrvavitev. V začetku je pa najbolje mirovati in vzeti kakšno protivnetno zdravilo in ležati na hrbtu s pokrčenimi nogami. Ni tako dolgo, ko sem gledala neko oddajo o Dekanih. Tema je bila ekologija. Pozdravi se.

 3. GRiSON GRiSON pravi:

  Muki, prav gotovo imaš tudi ti kakšno skrivnost. Dejstvo pa je, da je v Sloveniji zmeraj manj tistih pravih Slovencev. Smo kar dobro “zmešani”, pa saj to ni nič narobe. Baje je za nacijo, mešanje z drugo nacijo veliko bolj zdravo. Zato smo tudi tako odporni, marsikaj prenesemo :D .

 4. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, ne boš verjela, pred leti sem samo s kladivom udaril po nakovalu, in me je tako močno zgrabilo v križu, da sem lahko edino čisto primiru visel na nekem stojalu, ki sem ga imel pri roki. Bolečina je bila tako močna, da nisem mogel zadrževati sovz. To se mi je še enkrat zgodilo pred časom, včeraj pa me je zopet spomnilo, za vsak slučaj, da ne pozabim. Prav zaprav mi Dormeo pomaga, bom pa poskusil še s tvojim nasvetom. Hvala :D .

 5. boštjan pravi:

  ba piz bernini sem pa že bil :)

 6. GRiSON GRiSON pravi:

  Boštjan, gora je visoka več kot 4000 m, ni mačji kašelj, gotovo nisi samo nedeljski planinec.

 7. Muki Muki pravi:

  @grison: Seveda imam tudi jaz skrivnosti. Kam sem zakopal trupla nikol ne boste zvedel. :) :)

 8. GRiSON GRiSON pravi:

  Muki, čakaj, čakaj, resnica vedno pride na dan.

 9. kamper kamper pravi:

  GRiSON:

  bravo sivi,lepo si nas tole podučil :smile:

 10. vlatka vlatka pravi:

  nevenka,

  “..če zunaj piha burja, je fajn na gorkem bet, takrat, ko piha z murja, se dobro je pogret…”, saj poznaš to?

  In grison je v vsej tej, res hudi burji, delal vse dni zunaj. Namesto, da bi se vmes tudi pogrel. Pa kaj, če ne posluša ;) ,

  dormeo ima, ima termofor, ima mene.., jaz pa mislim, da je vsa stvar v sestrični Mariji, ki sem jo danes nadrla, saj nam dela samo škodo, jo poslala dobesedno v PM, (še dobro da imam predike, ki so znali in znajo preklinjati, to pomaga) pa se je potuhnila in cel dan je bil mir….,

  na njegovi prceli bi mu rada ukazovala.

  In ona in burja, pa je križ boleč.

  Saj bo minilo, lepo pa je, da si to omenila.

  Bodi lepo, tudi ti pazi n svoja kolena. (Trma ni zdrava reč ;) )

 11. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  tudi Marija je bila včasih Grison, kaj jo je pa sedaj obsedlo, ko ima priimek Vesel? :D :D

 12. zdravje pravi:

  Grison, imaš kaj slikarske žilice? ;-) Poznaš tisto ljudsko modrost, ki pravi: “Bi jo lažje nosil, kot poslušal?” Ti tvojo žlahtnico Marijo poslušaš in “nosiš!” In zgleda, da je presneto težka, ker imaš take bolečine v križu.

 13. GRiSON GRiSON pravi:

  Kamper, pomalem tudi jaz zares sivim, toda temu ni kriv Napoleon temveč leta. Še malo in zopet bova eno leto starejša.

 14. GRiSON GRiSON pravi:

  Vladka, danes pa je vesela Grisonka.

 15. Aischa pravi:

  Kaj pa kozmodrisk? :mrgreen: Bojda to pomaga, če te boli križ?

 16. klemci klemci pravi:

  http://www.vivastar.si/klemi/

 17. klemci klemci pravi:

  Grem na nov blog glej:http://www.vivastar.si/klemi/

 18. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, nekaj slikarja je tudi v meni, vendar zadnje časo bol malo ustvarjam. Bo že še prišel čas.

  Marijo, bi kljub bolečinam raje nosil, kot poslušal.

 19. GRiSON GRiSON pravi:

  Aischa, se mi zdi, da je kozmodisk, stran vržen denar, prav nič ne pomaga, larifari.

 20. GRiSON GRiSON pravi:

  Klemci, dobro ti si glavni, če si se tako odločil, potem pa pridem tudi tja.

 21. zdravje pravi:

  Grison, tale vaša Veselova Marija je pa res en hud kaliber, če je ne moreš v red dati ;-) Včasih užge tudi kontra reakcija: namesto, da se kregaš ali preklaš z njo, se ji kar malo posmehuj in smej, mogoče jo pa s tem za en čas zmedeš ;-)

 22. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  ne, ni vesela, čeprav je Vesel. Ona “Vesel-a” jaz pa “Vlada- rica”. No?

  Zmaga je na moji strani. In tvoji, seveda. ;)

 23. vlatka vlatka pravi:

  zdravje,

  štos je v tem, da sem bila vseh pet let prijazna z njo. (In sem sedaj tudi, zakaj da ne?) A sem ji pokazala, da znam jaz tudi drugače. In sem jo včeraj, ne vem kje sem že to omenila ali napisala, nadrla “s prve”. Tako, da je bil des čisti mir in “naš delavec” je delal svoje delo. ;)

 24. zdravje pravi:

  Bravo Vlatka, ti kar naredi red, Grison je premehka duša. Potemtakem gospe Veselovi bolj odgovarja “trd” način komuniciranja. Joj, joj, gospa Marija ja čisto “iz hišce” :-)

 25. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, tudi to varianto sem probal, pa ni nič pomagalo. Ravno včeraj, mi je zopet premikala kamne, in zakrivila mrežo, ki je bila zabetonirana in namenjena za temelje. Ob enem pa sem dobil novo ime, vsemogočni. Za spremembo mi je poklonila lepo ime. No, vsaj ime mi pristoji, če nič drugega.

 26. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, končno si spoznala, da tudi lepa beseda pri njej nič ne zaleže.

 27. nevenka nevenka pravi:

  Veš, da jaz sploh nisem vedela, da je Grison priimek, dokler nisi pojasnil. Sem pač prava bučka štručka :-( Sem mislila, da je nick name, po tistih slanih palčkah, grisonih. Nekaj za grickat :-) Pa še fajn ideja se mi je zdela. Kar v zemljo bi se vdrla. No, lepo, da si pojasnil. Pa še tako zanimivo poreklo. Res. Upam, da je s križom kaj bolje ????

 28. drmagnum drmagnum pravi:

  Veliko počitka in pa drža pokončna. Pa bodo bolečine v križu minile. Drugače pa bi tudi moral malo poslušati Vlatkine nasvete.

 29. zdravje pravi:

  “Lepa beseda lepo mesto najde” pravi modrost, samo pri vaši Mariji pa nič, nič, kot bi jo obsedel sam hu…, Ma, jaz bi kar enega hudega psa nabavila, pa naj premika kamne, če si upa ;-) Je križ kaj popustil?

 30. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, res da si inteligentna bučka, v pravem pomenu besede, pa vseeno vsega tudi ne moreš vedeti. Poleg tega pa jih v Sloveniji ni, grisone najdeš edino v Italiji, Švisi, Franciji, Belgiji, Polski, Angliji, Ameriki in Kanadi. Danes se je zgodil čudež, tašča mi je včeraj dala Tramal tablete. Čeprav nisem ljubitelj tablet, sem le pojedel dve in sem kot prerojen. Celi dan sem hodil na okoli, malo drogi in bolečina je izginila neznano kam.

 31. GRiSON GRiSON pravi:

  Drmagnum, saj sem tudi malo počival, kriza je mimo, jutri gremo v nove zmage.

 32. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, danes je bilo čisto zares nekaj dobrega v zraku, Nevenkina energija deluje tudi ma Marijo. Danes je bila čisto mirna in se je držala bolj pri svoji hiši. Tudi križ je bil nekaj od tega deležen.

 33. nevenka nevenka pravi:

  Ja, kar čuvaj se, Tramal je močno protibolečinsko sredstvo, ko bo popustil, utegneš spet kaj čutiti. Ne jemlji ga preveč, ker je adiktiven.Par dni pa ne bo škode. Upam, da se bo bolečina umaknila. No, bodi čim bolje….

 34. jakob007 pravi:

  grison, čez neki let bo tip s priimkom grison (btw to ne boš ti ;) ) pisal…

  grison je belo siva družina živali, podobna kunam… je slikar tak pa tak… je pa tudi znan blogar, ki je ustvarjal na siolu in ta je imel čast imeti grisona :)

  spet deluje moja domišljija :)

 35. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, hvala za informacijo, imaš čisto prav, danes me zopet malo boli, zgleda da je že popustila tableta. Bom pa še malo potrpel.

 36. GRiSON GRiSON pravi:

  Jakob, tvoje besede so preroške, ali si se mogoče od Vlatke že naučil kako napovedati prihodnjost :D .

 37. zdravje pravi:

  Grison, Zdravje opozarja; malce bo treba počit :-) Saj delo počaka. Pa Vlatka poslušaj, ona obvlada tele zadeve … ;-)

 38. GRiSON GRiSON pravi:

  Še malo pa grem počivat, Vlatka pa me vsak večer pusti v nemilost.

 39. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  ja, sem vedela že prej, pa sem hotela biti olikana ;)

 40. vlatka vlatka pravi:

  zdravje,

  vsaka stvar ima svoje meje. :)

 41. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, zvečer si lahko malo manj olikana, ni nič narobe, stvar nima mej.

 42. zdravje pravi:

  Vlatka, to pa res, kar je preveč, je preveč

 43. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, saj ni toliko preveč velika meja.

 44. jakob007 pravi:

  grison, :D malo pa :D se že navajam… ;)

 45. GRiSON GRiSON pravi:

  Jakob, saj vidim, dobro ti gre.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !