KDO PLAČA ZADNJI

6.01.2008 ob 05:11

WordPress      Dekani

Obeta se nam prenovljena kartica zdravstvenega  zavarovanja.

grison_zdravstvena.jpg Še pred kratkim, smo bili navdušeni ob zamenjavi bednih zdravstvenih knjižic, ki so bile dolga leta po vojni v veljavi. Če se ozrem malo v zgodovino, takrat pred osvoboditvijo Slovenije. Ko smo hoteli k zdravniku, smo se morali izkazati z zdravstveno knjižico. Knjižico je bilo potrebno pred obiskom zdravnika potrditi, pri svoji tajnici, kjer smo bili zaposleni. Udarila je žig, dopisala datum in seveda podpis.

grison_zdravstvena_izkaznica.jpg

Kot po stari Slovenski navadi, se novosti dnevno vrstijo. V pripravi je zopet nova zdravstvena kartica, katera bo nadomestila dosedanjo, ki jo je povozil čas. Potrjevanje kartic na samopostrežnih terminalih ne bo več potrebno. Ne rečem, da spremembe niso dobrodošle (vendar ne prepogosto), pri tem me ne moti uvedba nove zdravstvene kartice. Moti me dejstvo, da bomo vse to plačali mi, davkoplačevalci. Nakup številnih samopostrežnih terminalov, ni bil mačji kašelj, to je bila velika naložba. Jutri bo avtomate z veseljem za majhen denar odkupil Dinos. Le zakaj bi od naših krvavih žuljev lepo živeli samo eni. Lep dobiček si morajo razdelili še drugi.

grison_zdravstvena_kartica.jpg

Iz zanesljivih virov sem zvedel, da si nekateri že danes zopet manejo roke. Seveda pri vsem tem bomo zopet plačevali le mi navadni Plebejci.

 • Share/Bookmark
 

44 komentarjev na “KDO PLAČA ZADNJI”

 1. chef chef pravi:

  Oh, če po novem ne bo treba potrjevat kartic, se mi ne zdi prav nič škoda denarja.

  Vedno, ampak res VEDNO sem najprej vstopil v ordinacijo, oddal kartico, čez dve minuti pa: “Gospod, kartico morate potrdit.”

  Preklinjanje do terminala, ki je bil v pritličju na drugi strani bajte, najhuje pri tem pa je bilo, da sem se zdel samemu sebi osel.

 2. nevenka nevenka pravi:

  Oh, a res? Nove bomo dobili? Ja, res bi bilo bolje, če bi bile že takoj tako konceptuirane. Mi bo pa strašno odleglo, če ne bo več te zafrkancije s potrjevanjem. Takrat, ko jo najbolj potrebujem, običajno poteče. Pa še terminala ni nobenega blizu. Ravno včeraj sem šla po zdravila in sem se ful bala, da je kartica potekla. Imela sem “srečo” kartica ni potekla, potekel je recept :-( . Ehh, pa sem bila na koncu spet samoplačniška… Ni mi jasno, kako lahko poteče recept, saj nisem šla po antibiotike…Ful so stvari zbirokratizirane do konca.

 3. GRiSON GRiSON pravi:

  Chef, saj veš, Murphi ima vedno vmes prste, meni se je letos celo zgodilo, da so me obdolžili, da nisem zavarovan, upam da nam sociala pošlihta zavarovanje, tako, da nam ne bo potrebno zopet namesto njih opravljati delo.

 4. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, v kratkem nam ne bo potrebno hodit na terminal, vse zadeve boš lahko reševala preko računalnika, varno v fotelju doma. Tudi recept ima rok trajanja, nekje sem bral koliko časa, pa mi je ušlo iz spomina.

 5. Blaž Blaž pravi:

  men je blo res smešn k sm rabu izkaznco o cepljenjih pol sm pa najdu eno tok starinsko da res ni. k smo primerjal s sošolci so mel oni mal bolj moderno bom se pač prjavu na zbor oldtimerskih zdravstvenih izkaznic.

 6. GRiSON GRiSON pravi:

  Blaž, če mene vprašaš, niti ne vem, ali sem bil kdaj ceplen. Spomnim pa se edino, da sem kot otrok preživel ošpice.

 7. commonsense pravi:

  griso: rade volje prispevam za novo kartico , da mi je le ne bi bilo treba uporabljati. recepti veljajo en mesec, napotnice 6, če se ne motim. da si ošpice preživel, za to pa res ni treba posebno fenomenalnega spomina.za to imaš priče. :)

 8. nevenka nevenka pravi:

  Za napotnice je veljavnost običajno šest mesecev, razen, če zdravnik napiše, da je dvanajst. Slučajno vem. Recepti pa menda res veljajo en mesec. Oh, ošpice. Spomnim se jih, ful grozna bolezen. Enkrat sem prilezla do zrcala, bi me skoraj kap, obraz sem imela kot surov polpet. Iznakažen. Dolgo sem morala biti v temi. Bolelo me je čisto vse, težko sem požirala. Bila sem še zelo majhna, ampak se spomnim, uh….hudo je bilo, brez pretiravanja. In mumps :-( Sedaj sem kot rožica :-)

 9. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  še dobro, da je meni ni bilo treba potrjevati ;) :) , sem bila torej že en korak naprej, haha…. :D :D

 10. chef chef pravi:

  Tudi jaz enkrat kao nisem bil zavarovan, haha.

 11. zdravje pravi:

  Grison, OK razumem, doma prek računalnika bomo uredili stvari. Kaj pa tisti, ki te možnosti nimajo? Ma ni kaj,mi živimo v eni krasni deželici v kateri bodo(bomo)? “ovce” spet navdušene nad novitetami :-( Pomembne stvari bodo “ušle” mimo, mi bomo pa novo zdravstveno kartico “glodali”. Ja,Grison, se ve: “Kdo plača zadnji”

 12. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense, kaj misliš da se branim plačila kartice, saj nam bo marsikaj olajšano. Nespametno se mi zdi le vržen denar za samopostrežne terminale, kateri niti niso še amortizirani. Satli pa so celo premoženje.

  Comonsense, kljub bolečinam sem še živ, še sem živ, brez prič.

 13. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, daj nehej, a da je bilo tako hudo, se sploh ne spomnim, samo vem, da sem preživel, Commonsense pravi, da ni potrebno imeti fenomenalnega spomina, ravno to mi manjka. Spomin, lahko da sem imel še kakšne nalezljive bolezni.

  Si moram zapomniti, napotnica 12 mesecev, vendar moraš verjetno to zahtevati pri zdravniku.

  Ostani z ljubeznijo rožica.

 14. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, ti si tako in tako pet korakov pred njimi. In šet pred zdravniki, hahaha :D .

 15. GRiSON GRiSON pravi:

  Chef, prav gotovo nisva edina, naša birokracija ima včasih prav čudna pota. Tudi občina in davčna znata lepo presenetiti :D .

 16. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, mogoče sem se napačno izrazil, danes še ne rabiš računalnika, kartice bodo že potrjene, vendar do leta 2009 bo to še po starem s pomočjo terminalov. Do takrat ko bo to zaživelo bo še veliko vode preteklo. Z uvedbo on-line dostopa pa ne bo več potrebe po osveževanju podatkov na omrežju samopostrežnih terminalov. Do takrat ko bodo izvajalci ustrezno pripravljeni in opremljeni za prehod na on-line sistem, bomo pa po starem, ni panike.

 17. Santos pravi:

  Sem tudi jaz nekje prebrala o teh pametnih kartica. Me pa veseli, da imaš doma še staro zdravstveno izkaznico. Tudi jaz sem jo shranila, za vsak slučaj, če se pokvari računalnik ;)

 18. vlatka vlatka pravi:

  chef,

  no, vi’š, tudi ti si bil en korak aprej ;)

 19. GRiSON GRiSON pravi:

  Santos, brez čarovnice danes res nič ne veš. Za vsak slučaj imam še eno od mojega pokojnega očeta, mogoče mi tudi ta kdaj prav pride. Novost novih kartic, pa še dolgo, dolgo ne bo realnost. Napovedeli so leto 2009, bomo videli.

 20. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  seveda, saj se od Kitajcev učim, tam so sami modri možje ;) :)

 21. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, Indija ti lahko nekaj da, tudi tam so modreci doma.

 22. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  mi ni treba v Indijo, Indijo doživljam lahko tudi doma, a misliš, da sem Vili? :D

 23. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, Vili ima svoje učitelje, in bi jih prav gotovo zelo pogrešal.

 24. zdravje pravi:

  Grison, eh, samo, da ni panike ;-) Sem zgleda malce po svoje razumela :-) :-) Sem že pomirjena, staro zdravstveno izkaznico imam tudi še doma, saj “čez sedem let vse pride prav” :-)

 25. kamper kamper pravi:

  Do 2009 bodo itak vsi terminali pokvarjeni tako da ne bo škode :smile:

 26. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, kljub vsemu temu, bomo plačali vse mi davko plačevalci. Zdravstveno zavarovanje pa si bo še naprej delil dobiček in trinajsto plačo.

 27. GRiSON GRiSON pravi:

  Kamper, se zavedaš kolikokrat bomo do leta 2009 še rabili zdravnika in tablet?

 28. kamper kamper pravi:

  GRiSON:

  za sebe vem da še velikokrat :smile:

 29. Muki Muki pravi:

  Največja prednost nove kartice je v tem, da ima na čipu zabeleženih več podatkov. Se pravi zdaj bodo gor tudi podatki o zadnjih boleznih in zdravilih, ki jih posameznik jemlje kot kronični pacient. Na urgenci in v primerih ko ne boš priseben bo to v veliko pomoč zdravnikom, pa tudi pacijentom v korist. Meni se zdi to ok.

 30. ToniT pravi:

  @muki Največja prednost nove kartice je v tem, da ima na čipu zabeleženih več podatkov. Se pravi zdaj bodo gor tudi podatki o zadnjih boleznih in zdravilih, ki jih posameznik jemlje kot kronični pacient. Na urgenci in v primerih ko ne boš priseben bo to v veliko pomoč zdravnikom, pa tudi pacijentom v korist. Meni se zdi to ok.

  Žal to sploh ni res. Nova kartica ne bo nič drugega, kot samo ključ za dostop do podatkov preko online sistema. Na novi zdravstveni kartici ne bo nobenih podatkov o zavarovanju ali čem podobnem. Na njej bo samo ključ, preko katerega bo zdravstveni delavec (s svojim ključem na profesionalni kartici) dostopal do naših osebnih podatkov v centralni bazi ZZZS in v bazah zavarovalnic, ki ponujajo dodatno zdravstveno zavarovanje (Vzajemna, Adriatic, Triglav). Še v letu 2009 bo potrebno potrjevati kartice. Kdaj bo novi sistem popolnoma zaživel, ne vem. Vem pa, da ima ZZZS zelo optimistične roke glede uvedbe le-tega. Prednost novega sistema bo samo v tem, da ne bo potrebno potrjevati kartic na terminalih, po drugi strani bo pa zabeleženo vsako neredno plačilo vašega delodajalca, kar pomeni, da bo več dogodkov, ko vam bodo povedali, da niste zavarovani!

 31. GRiSON GRiSON pravi:

  ToniT, v vsakem primeru nam lahko nove kartice le koristijo. Še posebno tistim neukim zaposlenim, ki delajo pa 10 ali več let, in niti ne opazijo, da jim delodajalci ne plačujejo zavarovanja. Ja, tudi to se dogaja, poznam dva taka primera.

 32. GRiSON GRiSON pravi:

  Kamper, pa vseeno, ne pretiravat :D . Samo toliko kot je potrebno.

 33. GRiSON GRiSON pravi:

  Muki, kakorkoli obetajo se dobri časi. Vse za pacienta, ali bo to pripomoglo, k zmanjšanju čakalne vrste, bomo videli.

 34. Muki Muki pravi:

  @Toni: Okej, očitno si bolje informiran. Se opravičujem za širjenje dezimformacij.

  @Grison: Čakalne vrste bojo pomoje samo še večje iz dneva v dan. Na tem se praktično ne dela nič.

 35. Muki Muki pravi:

  Dodajam še izrez članka, ki je bil objavljen v Večeru, da nebi res vse izpadlo kot, da si totalno zmišljujem.

  On-line sistem bo v osnovi omogočal neposredni elektronski dostop do podatkov zdravstvenega zavarovanja, na ZZZS pa načrtujejo, da bo v nadaljevanju razvoja izvajalcem omogočil tudi elektronski dostop do zdravstvenih podatkov. To bodo predvsem podatki iz zdravstvene dokumentacije pacienta (elektronski zdravstveni karton), podatki o izdanih zdravilih (elektronski recept) in diagnostične slike (telemedicina). http://213.250.55.115/Ris2007/default.asp?kaj=3&id=2007080305233205

 36. čivka čivka pravi:

  Takole bom napisala: saj sem že vsepovsod ena sama statistika in številka, kar se tiče tega naziva iz zdravstvenega zavarovanja. Predlagam, da mi kar na čelo vgravirajo neko šifro :evil: ali znakec pa bo, saj tako so delali že v koncetracijskih taboriščih, kjer so tudi imeli “vse” Ma ne, naj naerdijo kar koli že hočejo, kot posameznik ne morem proti temu nič, zavedanje ljudi pa je itak (razen posameznikov, da se razumemo!) čredni sistem, ker pri nas je najenostavneje jamrati, kot pa kaj RES narediti.Jaz pravim, da včasih preveč šolani ljudje naredijo tudi več svinjarije in tukaj se gre, da nam zopet “pametni” krojijo naše zdravstveno koriščenje uslug, ki jih itak plačamo sami; no vsaj govori se tako… :( Folk pa bo še vedno čakal… in čakal… in čakal… no saj, potrpljenje je res božja mast in ne najdeš ga v nobenem računalniško-vodenem “on-line” sistemu :evil”

 37. GRiSON GRiSON pravi:

  Muki, na čakalnih vrstah zares nič novega, lahko pa nas čez čas na kakšen način presenetijo. Bilo bi kar prav. Članek sem preblal, tudi v žurnalu24 je nekaj podobnega pisalo.

 38. GRiSON GRiSON pravi:

  Čivka, gospodje firerji imajo zelo dobre izkušnje, lahko bi jih posnemali. Vendar bi nastal problem, danes ti lahko že ranocelnik odstrani tetovažo. Brez številke bi bili hitro odpisani. Ali je mogoče boljše, da nam dajo kartico ali pa čip kar pod kožo? To sicer ni nič novega, je že vse v filmu videno. Karkoli nam bodo vtaknili, Slovenci imamo zelo debelo kožo in tako vse prenesemo. Ča pa nam bodo še naprej življenje krojili diplomirani pametnjakoviči, bo potrebno nekaj storiti …

 39. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  Vili je rekel, da kar je iskal, da je dobil, da ne gre več dol.., a še nekaj časa nazaj je bil ves vzhičen nad Indijo… ;) , kdo bi ga razumel? Morda je tudi on končno našel Indijo doma. ;)

 40. vlatka vlatka pravi:

  čivka,

  ja, čredni sistem, saj sem tudi jaz o tem že pisala. Pa kaj čmo, če je še vedno preveč ovac kot dobrih pastirjev? ;)

 41. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, vse tako kaže.

 42. GRiSON GRiSON pravi:

  Včeraj je nad SiOL priletel Pero in dodal svoj žegenj, nalaganje spletnih strani se je bliskovito menjalo. Danes pa je zopet hitrost padla, pa ne da bom kot po starem, čakal 3 minute na klik.

 43. jakob pravi:

  grison, to je pa ja jasna ekonomija… :neutral: tako se po kar se da kratkem postopku brez pretiranega delanja dobi kar nekaj denarja…

  kaj češ… tak je svet in tu se vprašaš: “zakaj je šlo toliko denarja v patrio, OI (onkološki inštitut) je pa na mejah normale.

  in smo pri pregovoru: “denar svet vladar” :neutral:

 44. GRiSON GRiSON pravi:

  Jakob, ja včasih je slovenska ekonomija skregana z logiko. Pa nič zato, saj imamo veliko političnih veljakov, ki jim je ekonomija delala preglavice že na faksu. Dodo že oni za nas poskrbeli, da bo situacija še malo bolj klaverna.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !