OBRAMBNI ZID

9.01.2008 ob 07:27

Dekani

Danes nihče ne ve, kdaj so pričeli z gradnjo Kitajskega zidu, posameznimi deli so bili zgrajeni v času Zhou dinastije. Takrat so postavljali utrdbe proti vpadom sovražnih plemen. V obdobju 770 let pnš do 476 let pnš so utrdbe razširili in postavili večje strukture, ki so jih ščitile pred vpadi iz sosednjih dežel. V tem obdobjiu so za gradnjo zidu večinoma uporabljali zemljo, kamenje in les.

Kitajski zid je služil kot obrambni sistem na severni meji države, ponazarjal pa je tudi cesarjevo moč.

Kitajski zid, kot ga vidimo danes je večinoma iz časov dinastije Ming iz leta 1368 do leta 1644. Za gradnjo zidu so uporabljali opeko za zidavo in granit za temelje. Tako je bil zid veliko bolj trden in varen pred zavojevalci. Predvsem na strateško pomembnih delih so pri gradnji zidu in prehodov uporabljali nekoliko lepšo obliko gradnje.

Kitajski zid se na dobrih 6000 kilometrih razteza od severozahodne province Gansu do zaliva Bohai na vzhodni kitajski obali, kjer je bila Kitajska najbolj občutljiva za vpade barbarov.

grison_zid_01.jpg

Zaradi vsakodnevnega barbarskega vpada Marije na moje ozemlje, sem se odločil narediti 9 metrski obrambni zid. Da mi je Marija elegantno izmaknila ¼ zemlje, me danes niti ne moti več. Želim samo še nekaj časa živeti v svojem miru, brez njenih modrih besed in zlobnih dejanj.

grison_zid_02.jpg

Z gradnjo obrambnega zidu sem pričel 1. novembra 2007. Potrebno je bilo skopati jamo, kamor bom postavil plastični rezervoar za kurilno olje. Po pričakovanju sem že takoj na začetku naletel na živo skalo. S pomočjo manjšega Hiltija, sem počasi napredoval vedno bolj globoko. Skala se je košček za koščkom počasi le krušila. Uf, po nekaj dnevnem kopanju sem končno prišel do želene globine. Pri delu me je vztrajno ovirala Marija in njene nesramne opombe so mi ves čas odmevale v ušesih.

Sledilo je betoniranje ter kasneje še pozidava korita.

grison_zid_03.jpg

Danes, ko je že padel Berlinski zid, moj obrambni zid vztrajno in počasi raste. Ponoči, ko vsi pošteni vaščani spijo, pa je Marija na svojem bojnem pohodu. Za božično darilo, mi ruši moje prizadevanje. Že prvi dan je zakorakala na mehka betonska temelja in pokazal kako silno močna je. Skoraj ji je uspelo izpuliti betonsko mrežo iz temeljev. Čez nekaj dni, je za dedka Mraza, porušila največji in najtežji kamen v zidu, češ da je sam skočil iz svojega mesta. Novoletnih presenečenj pa kar ni konca, njena odvetnica, mi pošlje čestitko in zagrozi, da me bo tožila, če takoj ne preneham z gradnjo objekta. Le kakšen objekt ima v glavi Marija? Uboga neuka reva ne loči niti koruzne njive od fontane kaj šele od kitajskega zidu.

grison_zid_04.jpg

Kitajci po 21. januarju praznujejo kitajsko Novo leto, se pravi, darila s strani Marije se bodo še vrstila. Da moja želja ne bi zmotila celoletno srečo, bo za to poskrbela Marija s svojimi ambicijami in živahnostjo. Pri čemer jo najbolj skrbi, kje sem se skrival 40 let? Kot da je to tako pomembno za lastništvo nepremičnine.

grison_zid_05.jpg

Simbioze pa kar noče biti konec, najbolj jo moti obrambni trebuh, in kako bo s svojo karjolo vozila po 2,5 m široki služnostni poti.

 • Share/Bookmark
 

82 komentarjev na “OBRAMBNI ZID”

 1. nevenka nevenka pravi:

  To je pa verjetno edina Marija, ki se prikazuje, pa nihče ne pomisli na čudež :-( Dogajanje je žalostno, a če želiš imeti mir, je zid dobra rešitev, a upam, da imaš dovoljenja, ki so najbrž potrebna za tako reč?

 2. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, v Pravnem svetovalcu, piše da za tovrstno gradno ne potrebuješ nobenega posebnega dovoljenja.

 3. strojnik strojnik pravi:

  Ponavadi se bolje obnese kovinska ograja pa 220V notri… :mrgreen:

 4. GRiSON GRiSON pravi:

  Strojnik, ta bi bila pa malo kruta, 220 V, včasih je že statična elektrika prav nadležna. Kovinsko ograjo je prav lahko in hitro narediti, tudi ta še pride na vrsto.

 5. commonsense pravi:

  griso- rade volje tej mariji odstopim svoje- sicer težko zasluženo – mesto na grmadi.

 6. Muki Muki pravi:

  Grison vojna bo mater heheh. Teb pa res dogaja ej. Kdaj začneš z gradnjo bunkerja? :) :) :) joke

 7. zdravje pravi:

  Grison, tale obrambni zid je pa hitro zrasel.Že razumem, saj pri vas kamenji kar sami skačejo na svojo mesto :-) :-) :-) Joj, si ne morem kaj, tale Marija je res kaliber in pol. Grison,imate pri vas doma psa? Ma, če ga nimate, sposodi si ga pri kakšnem prijatelju in naj jo kuža “pozdravi” sredi noči.Mogoče pa njena živahnost le poide? ;-)

 8. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  lej ga, kako je lep zid, na sliki še lepši kot v resnici ;) ;)

 9. vlatka vlatka pravi:

  zdravje,

  ko bo zid dokončan, si ga bomo pa res omislili. Saj, revež, ne bi imel prostora prej :)

 10. vlatka vlatka pravi:

  Muki,

  gradnja bunkerja je v teku. No, pravzaprav bunker je skopan, ni pa še zgrajen. ;)

 11. Muki Muki pravi:

  @Vlatka:No potem uredu. Ker človek mora bit v tem svetu prpravljen na vse. :)

 12. jakob pravi:

  o kitajskem zidu bi dodal, da je to edini objekt, ki se vidi v vesolju.

  sicer pa. me prav zanima kakšna je tale marija, ker mora kar težko tehtati.

  lp!

 13. kamper kamper pravi:

  GRiSON:

  Če ne zna drugače ji predlagaj da vozi karjolo bočno,pa bo še za njeno rit in jezik prostora ostalo :smile:

 14. vlatka vlatka pravi:

  muki,

  prav res, sploh, če imaš tako sosedo ;)

 15. zdravje pravi:

  Vlatka, NNP – Nič nas ne sme presenetiti – smo se šli že včasih :-)

 16. Blaž Blaž pravi:

  haha :) grisonov obrambni zid, sicer pa bi rad videl enkrat v živo kitajskega. Grison tvoj se itak vidi iz vesolja, sem lih pogledal na amerikanski satelit.

 17. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense, a potem bo smrtna kazen v Sloveniji le uzakonitena.

 18. GRiSON GRiSON pravi:

  Muki, ta vojna traja že od časa, ko je Mariji njen oče prodal hišo. To pa je, mislim od 1968 leta. Če bo potrebno, bom pa še bunker zgradil.

 19. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, če bi imel bolj pridnega delovca, bi bil zid že zdavnej narejen. Pred leti sem imel psa, a ga je Marija enostavno prijela in zabrisala na moje dvorišče. Bil je nekoliko premlad, da bi se znal braniti, in tako sem prehitro obupal.

 20. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, še kakšen teden, če ne bo prej zmanjkalo vina.

 21. GRiSON GRiSON pravi:

  Jakob, no zdaj se bo pa videl še moj zid iz vesolja. Marija je po moji oceni ~70 kg težka, njen karakter pa je težak veliko, veliko, veliko …

 22. GRiSON GRiSON pravi:

  Kamper, prav zares mi je že zmanjkalo idej. Če pa že nekaj predlagam, mi takoj odgovori, da naj grem srat v Ljubljano.

 23. GRiSON GRiSON pravi:

  Blaž, lahko si ogledaš oba, ogled mojega zidu bo veliko cenejši. Sem pa odklikal na earth google, vendar posnetek iz satelita še ni ažuriran, zidu se še ne vidi.

 24. nevenka nevenka pravi:

  A v Pravnem svetovalcu si to prebral? Ne vem natanko kako je s tem. Pri nas je v lokacijski dokumentaciji predpisano kakšno vrsto ograje smem imeti. Piše: leseno. Če bi hotela imeti zidano, bi morala narediti priglasitev del in pridobiti soglasje sosedov.

 25. nevenka nevenka pravi:

  A veš, jaz tudi razmišljam o novi ograji, ker je lesena že preparela in bi tudi rada naredila čim bolj zidano, da bo manj vzdrževanja. Strašno veliko je imam za “štirhati”. Se bom tudi sama morala resno pozanimati kako je s tem, da mi ne bo kdo prišel kaj rušiti.

 26. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  haha, mi pijemo pivo, vino pa – bo kar bo ;)

 27. vlatka vlatka pravi:

  Nevenka,

  odvisno glede na hišo. In potrebo hiše. Tako res piše v zakonu, ki so ga pripravili sami strokovjaki iz prava.

 28. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, zakoni so se nekoliko spremenili, mislim, da ne potrebuješ več priglasitve. Tako piše, prepričaj se ali to tudi na vaši občini to že izvajajo (vsaj morali bi). V novem zakonu je veliko stvari poenostavljenih, zaradi sodniških zaostankov.

 29. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, še en teden, potem pa počivamo.

 30. nevenka nevenka pravi:

  O, to me pa zelo veseli, če je res :-) Na Primorskem so naselja zelo strnjena, verjetno hujših težav s kriterijem “razdalja od meje” ni. Bom res malo morala pogledati v nove predpise. Hvala.

 31. mica mica pravi:

  pred časom sem naredila raziskavo o tem, zakaj se ljudje prepirajo. Zgodbe, ki sem jih slišala, so bile grozne. Grison, pojma nimaš, koliko “marij” živi po Sloveniji!!!!! Včasih se sprašujem, če imajo ti ljudje sploh kaj časa, da se v miru usedejo h kosilu ali spravijo k sexu :-) Naj mi Dajana oprosti, ampak RES se sprašujem tudi to, slednje… Ker- če sem odkrita- ljudje , ki se nenehno preprirajo- po mojem nestrokovnem mnenju, imajo ta del svojega bita t9otalno zakrnel :-)

 32. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, tudi tu velja za novo gradno isti kriterij, vendar pa za obsoječe zgradbe to odpade in je prilagojeno kot je v naravi.

 33. GRiSON GRiSON pravi:

  Mica, mi je znano, da je v Soveniji najbolj pogosto ime Marija. Uboge Marije, če jih je le pol takih kot je moja sestrična, so zares prikrajšane za normalno življenje. Pa tako malo je potrebno, samo nasmeh in odkrit pozdrav, in je že več kot pol nesoglasji med sosedi rešenih.

 34. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  ja, upam. Kdo bo kuhal kosilo vsak dan za štiri ;)

 35. vlatka vlatka pravi:

  Mica,

  pa saj v tem je problem: ljudje, ki ne seksajo delajo probleme :) :)

 36. Dajana Dajana pravi:

  Po moje delajo probleme ljudje, ki jim je dolgčas. Ta kliše s tem, da ne seksaš in delaš probleme… Jao, tega ne morem več slišat. Mica pa seksa sigurno vsaj dvakrat na teden. Ja v sanjah. Pa me briga. Not!:( Vlatka, vsaj ti bi lahko nehala s tem. A vsi znanstveniki in umetniki, ki vodijo človeštvo seksajo kot zajci ali kako? Pa še nekaj v zvezi s to Marijo… Kaj pa, če bi se delali, da ne obstaja? Če gradite zid in ne vem kaj, bo samo še bolj vesela in še bolj nagajala. Mogoče pa to hočete?

  Pa brez zamere.

  ;)

 37. Komax Komax pravi:

  Mogoče pa je bolje, če namesto rezervoarja daš Marijo noter. S svojo energijo bo sigurno ogrevala komplet hišo, pa še za ostale sosede bo dovolj.

  Pa nevem od kje njej ideje o objektu, pa tudi če bi gradil objekt, mislim da je 20m^2 dovoljeno brez papirjev, samo da se vpiše v kataster. Lahko tudi ne, tako sem slišal od kolega, ki gradi manjšo delavnico.

 38. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, tri ali štiri, ni velika razlika. Sicer sem tako shujšal, da lahko od zdaj naprej jem za dva ;) .

 39. GRiSON GRiSON pravi:

  Dajana, zjutraj ena seks, en keks, opoldan dva keksa, brez seksa, zvečer dva seksa brez keksa :D .

 40. GRiSON GRiSON pravi:

  Komax, tole je pa najboljši predlog, zadnjih štirinajst dni :D .

 41. Santos pravi:

  Še dobro, da se Marije iz Dekanov ne klonirajo. Se že veselim dokončanja tvojega zidu, ker bomo vsi blogerji drli na ogled in bo soseda izgubila živce.Mogoče je pa nevoščljiva, ker imaš tako lepo kamnito hišo, jaz sem najprej to opazila, pred luknjo in zidom :)

 42. Dajana Dajana pravi:

  Grison, sem te pozabila pohvaliti. Zelo lepo izgleda spodnja slika. O prav podobni hišici sem sanjala. Pa tak zid bi imela. Ampak brez kakšnih tečnih sosedov. ;)

 43. GRiSON GRiSON pravi:

  Santos, to pomeni edino piknik, veš da bo, samo še malo manjka, pa morda sonček. Moram razmisliti, da izberem pravi datum.

 44. GRiSON GRiSON pravi:

  Dajana, saj vem, leta naredijo svoje, potem pa spominček nagaja :D .

  Vidiš kako smo si različni, moja druga hiša bo zidana iz ytong blokov. To so pa moje sanje, in prav gotovo ne bo v bližini tečnih sosedov, parcela je velika 21.000 m2.

 45. strojnik strojnik pravi:

  Če boš zidal s penobetonom, pazi, da se do pikice natančno držiš pravil, tudi za vse izolacije in fasado ki so kar nekoliko različna, kot pri klasični gradnji, sicer se ti hiša lahko začne dobesedno topiti. Na obali je sicer manj možnosti, ampak vseeno… ;)

 46. dare dare pravi:

  Komentarjev nisem bral in verjetno ne bom povedal nič novega ampak upam si trditi, da imaš pa res sosedski problem! :) !

 47. GRiSON GRiSON pravi:

  Stojnik, penobeton?? pojma nimam, sem udaril tisto klasiko, pesek, cement, cementol, lopata in mešalec. Če pa bi bili pravi mojstri, bi že pred desetimi dnevi končali z delom.

 48. GRiSON GRiSON pravi:

  Dare, pa saj probleme počasi peglamo, samo še oster rob je potrebno potegniti, in bo vse tako kot v škatlici.

 49. strojnik strojnik pravi:

  Ne zid. Ytong je v bistvu penobeton… ;)

 50. GRiSON GRiSON pravi:

  Strojnik, jap, pa nisem vedel, z ytongom sem se srečal lansko poletje, z njimi sem zgradil kamin, vendar sem jih limal kar na malto :evil: .

 51. čivka čivka pravi:

  Ojoj, hudo je, če si nekomu cel svet… ali ta Marijanima kakega radia recimo, al pa televizorja al pa… pa dej ji naroč na dom enga striperja :lol:

 52. GRiSON GRiSON pravi:

  Čivka, saj ima kabelsko TV, če pa se nekomu skisajo možgani, pa jim tudi to ne pomaga.

 53. Komax Komax pravi:

  Seveda, meni včasih uspe kakšno dobro izustiti. Ponavadi mi bolj smešne reči gredo po glavi.

  In že dela toplarna Marija? :D

 54. GRiSON GRiSON pravi:

  Komax, včasih smo rekli, če bi fovšija gorela bi se dobro ogreli, tudi toplarna je izvirna, še bolj greje.

 55. Komax Komax pravi:

  Če bi gorela foušija bi bila Slovenija v plamenih :) Samo voljo ima pa hudičevo veliko, da skoz nekaj nagaja.

 56. GRiSON GRiSON pravi:

  Komax, Če zaprem oči in si rečem: Dol mi maha za Marijo in za njeno podlost. Mi ni potrebno vzdrževanja od tablet in drog. In kako to lepo deluje, niti ne potrebujem umetnega nasmeška.

 57. tatya00 pravi:

  izvirno sranje je še vedno samo ustvarjalna kopica dreka. informacij pa še vedno ni?

  grem rajš pogedat eno deklarirano iluzijo, kjer mi je po 90ih minutah jasno, da je konec. vaših se pa ne grem več, pa čeprav za ceno polovice Pacifika.

  Veliko užitkov na vaših težko pisluženih parcelah vam želim. Pazite, da se vam kak fundament ne podre na glavo, da bo bazen dovolj globok tudi za dolgonoge svinje in molčeče pizdune. In posebno pozornost posvetite obnovljivim virom energije. Toplotni izmenjevalci so zadnje čase pozitiven trend in edina možna sonaravna oskrba z energijo.

  Veliko lepih trenutkov ti želim, Grison. Veliko trenutkov si mi polepšal. Tudi drugi, seveda.

  Na svidenje, upam da kmalu :)

  Mojca

 58. Komax Komax pravi:

  Čim manj obremenjevanje je najbolje, pa naj skače gor pa dol.

 59. zdravje pravi:

  @ strojnik,

  ne me strašit, no! Mi smo zidali z Ytong-om ;-) Je prišel inštruktor od Ytong-a. mislim, da je vse v redu. Če se stopi hiša, poj se bom tud jaz ;-)

 60. zdravje pravi:

  @ Grison,

  kako gre? A je že bil “likof”? :-)

 61. GRiSON pravi:

  Mojca

  Bazen, bo majhen, vendar, če bo dovolj topla voda (in če se bodo Alu, uresničila predvidevanja), se lahko v njem istočasno dva namakata.

  Hahaha, papir že zbiramo, to je že nekaj za dobrobit modrega planeta. Ostalo pa še pride, če me prej ne useka Matilda.

 62. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  ti itak ješ vedno za dva ;) ;)

 63. GRiSON GRiSON pravi:

  Komax, Marko skače, Marija pa teži, no, saj se trudim, nazadnje nisem niti ust odprl, niti za nasmešek ne, pa me je že obdolžila, da se smejim do ušes. Le kje, hudiča je to videla?

 64. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, počasi smo pri koncu z ograjo, še zadnji stebriček obdelam, danes je visok že en meter, jutri upam, da bo željene višine. Potem pa likof, še prej pa “poden”, da ne bomo po zemlji teptali :D .

 65. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, veliko bolj važno je, da ne pijem za dva.

 66. skesAna pravi:

  ma kej to skrivaš ti te slike ud agraje, ha? dokler prva faza ni fertik, astane brez dakazov, je taku, al ne?

 67. kekec pravi:

  sej ni druzga, ampak bedanc rjove dol s hriba ko hudic, da ga hrbet boli in ce ni kake nuje, bi finalizacijo in detajle po kekčevsko speglal ob prvi priložnosti za smrt peš ob kavi, ha, kelnarca?

 68. kekec pravi:

  ma kej zdej pej je tole ratala prava morija. za popent, no :) ajlovju :) useh petinosmdeset :D

 69. GRiSON GRiSON pravi:

  SkesAna, tako je, ni dokazov pa fertik :D .

 70. GRiSON GRiSON pravi:

  Kekec, bom upošteval Kekčev nasvet, prav gotovo je pravi likalni za detajle, si zasluži kavo ali pa dve.

 71. Komax Komax pravi:

  Baba bere misli! :D

  p.s. se opravičujem ostalemu nežnejšemu spolu za uporabo besede baba :lol:

 72. GRiSON GRiSON pravi:

  Komax, mogoče jih pa zares bere?

 73. zverina pravi:

  mogoče mamo pa vsi enake formule?

 74. Komax Komax pravi:

  Kdo ve, lahko pa ima kamere in mikrofone po hiši skrite. Pa igraš ti Bigbrotherja :D

 75. tatya pravi:

  hahah, ta je odbita, ja :) itak je naslednji na vrsti :P …kdorkoli že je ;)

 76. GRiSON GRiSON pravi:

  Zverina, saj ne more biti drugače, vsi živimo več ali manj pod isto streho.

 77. GRiSON GRiSON pravi:

  Komax, pred časom sem kupil kamero, samo še montirati jo moram, :D . Tako bo vse pod kontrolo.

 78. GRiSON GRiSON pravi:

  Tatya, naslednji sem jaz na vrsti :D .

 79. Komax Komax pravi:

  Tako je prav, da boš imel vse pod kontrolo. Potem pa gradi, da ti bo podirala in jo posnemi :D

 80. kajakaš pravi:

  komax ima scenarij že napisan :D komedija? ;)

 81. GRiSON GRiSON pravi:

  Komax, za enkrat je blažen mir, vendar mislim, ne bo dolgo trajalo, ko Marijo zopet nekaj piči.

 82. GRiSON GRiSON pravi:

  Kajakaš, komedija kar že nekaj časa traja, rabim scenarista in posnamem celovečerni film :D .

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !