SEDIM IN RAZMIŠLJAM

3.02.2008 ob 07:11

DEKANI-PASJA VAS

Danes, ko ponosno opazujem, moje zgrajeno kraljestvo, ne vem kaj bi počel. Vlatka je rekla, “naj napišem, danes se je zgodil dež”. Sedim in razmišljam …

 grison-avtoportret.jpg

Najmanj kar lahko rečem, da me okolje v katerem živim spravlja v slabo voljo. Akcija kosovnega odvoza odpadkov, se pogosto organizirajo v naši vasi. Ko pa se sprehodim malo po obrobkih v vasi, vsepovsod ležijo kupi svinjarije, in je vse prej kot čisto okolje. Živimo v prepričanju, da je okolje rožnato in urejeno, vendar med nami živijo ljudje, ki jim ni mar za čistočo. Ugotavljam, da število divjih odlagališč še vedno narašča. Kljub dejstvu, da je organiziranih nekaj okoljevarstvenih akcij, še naprej ostajajo odlagališča različnim nemarnežem. In tako dolgoročno nastaja nepopravljiva škoda za okolje.

Še pred kratkim, smo se hodili kopati v reko Rižano. Imeli smo urejeno naravno kopališče, reka je bila na tistem mestu dovolj široka, da smo lahko uživali v čisti mrzli kristalni vodi. Danes je reka rjavo umazana, polna alg, v njo se izliva kanalizacija okoliških hiš.

Prva položnica, ki mi jo Edi zatakne za ograjo, je položnica Komunale Koper, za komunalne storitve 15,25 €. Ne vem zakaj toliko, če je na njihovi spletni strani cena odvoza smeti za gospodinjske odpadke 1 m2 6,91 €? Moti pa me pri tem le eno. Vzgajajo nas v duhu, da sortiramo različne odpadke, v zato namenjene kontejnerje (papir, steklo in biološke odpadke). Cena najema kontejnerji do 1100 l je 9,21 € ali 2.208,00 SIT na mesec. Ko namesto komunale sortiram različne vrste odpadkov, porabim kar nekaj dragocenega časa na mesec. Nihče mojega dela ne opazi, še več nihče ga ne plača. Zopet nekdo dobro zasluži, jaz ga moram opraviti zastonj, brez plačila. Ali je res to moje delo tako malo vredno?

Na Komunali pravijo da vse, kar ljudje počnemo, počnemo kot razumna bitja. Vsak trenutek sprejemamo odločitve, pomembne in manj pomembne. Kako odlagati odpadke je navidez nepomembna odločitev, a odločilno vpliva na okolje in našo prihodnjo vlogo v njem. Če poznamo vzroke in posledice, so odločitve lažje.

Zakaj ločeno zbiranje odpadkov? Ker lahko večino odpadkov recikliramo, ker so naravni viri omejeni in bodo nekatere surovine sčasoma tako redke, da bodo izdelki predragi za množično uporabo, ker z ločenim zbiranjem odpadkov skrbimo tudi za njihovo odstranjevanje iz okolja, ker tako ne povzročamo vedno novih potreb po odlagališčih v naravi, ker želimo breme sodobne potrošniške družbe odložiti na naravi prijazen način, ker lahko z ločenim zbiranjem kar 80 odstotkov odpadkov znova predelamo v koristne, uporabne stvari, ker sprejemamo odgovornost za svoje ravnanje, ker mislimo na prihodnost, ker želimo ohraniti možnosti za razvoj človekove dejavnosti v zdravem naravnem okolju, ker imamo radi svoje okolje v vsej njegovi edinstvenosti in ker je prijazno okolju, prijetno ljudem!

Seveda, je pri vsem tem komunala, dobro plačana, kaj pa mi?

Mogoče bo moje beduinsko jamranje končno le neposredno poplačano. Evropska zakonodaja nam narekuje, da bodo morala vsa naselja do leta 2017 imeti kanalizacijska omrežja, ki bodo priključena na čistilne naprave. V skladu s tem, se že nekaj let z občino Koper pogovarjamo o novi kanalizaciji v Dekanih. No, končno se je nekaj premaknilo naprej, bagri so začeli s kopanjem, lahko da me v kratkem obišče sreča in bo kanalizacijska cev speljana tudi na moje dvorišče.

 • Share/Bookmark
 

63 komentarjev na “SEDIM IN RAZMIŠLJAM”

 1. dare dare pravi:

  Dokler bo ljudem vseeno kakšno je njihovo okolje, bo težko prišlo do napredka, posebno če tudi “oblast” ne ukrepa in poišče divjih smetarjev.

 2. drmagnum drmagnum pravi:

  Potrebno bo nekako zdržati do 2017 potem pa bo nastopila blaginja v tvojem okolju.

 3. kamper kamper pravi:

  Ko pride kanalizacija na tvoje dvorišče boš imel pa spet kaj za razkopavat in zidat,pa ti ne bo dolgčas :lol:

 4. zdravje pravi:

  Dekani-Pasja vas??? A tko se pa še po domače reče? :-) Grison, ne razmišljaj no preveč, naredi raje nedeljsko otvoritev tvojega zgrajenega kraljestva in kakšno fotko. Ajoj,da bi pri nas videl, kaj ljudje vse zmečejo v “ta velik kontejner”. Sploh poleti je noro pestro, ko se vračajo z vikendov (po cesti pod našo hišo), pa se ustavijo avtomobili in v kontejner romajo vrečke, vrečke….in iz njih gledajo plastenke, pločevinke, ostanki piknikov….joj, da ne naštevam. O ločevanju odpadkov pa nič…. :-(

 5. GRiSON GRiSON pravi:

  Mene, na primer moti, že to, če nekdo na cesto vrže papirček, poleg njega pa stoji koš za smeti.

 6. GRiSON GRiSON pravi:

  Drmagnum, to pa potem ne bo tako tragično, do 17 je samo še devet kratkih let :D .

 7. GRiSON GRiSON pravi:

  Kamper, brez tvojih dobrih nasvetov, bi bolj malo naredil :lol: .

 8. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, ja to pa ne gre kar tako, prvo je potrebno malo pospraviti, in dodati še kakšno pikico. Potem pa fotka in piknik.

  A ni zanimivo, ljudje trogajo cele kupe hrane s seboj, na koncu pa jim je težko trogat nazaj nekaj embalaže in plastike s seboj :evil: .

 9. ana od srca pravi:

  Tvoja tema je še kako pomembna! Ko utegnem, se ji posvetim! Vse dobro! :-)

 10. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  no, vidiš, zunaj se dogaja dež ;) , kanalizacija bo v pičlih dveh letih, komunali pa boš moral plačevati še dodatnih 15 € na mesec ;)

 11. GRiSON GRiSON pravi:

  Ana, ti se kar pripravi in si vzemi čas, se nikamor ne mudi. Vse ob svojem času.

 12. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, če bo potrebno plačati samo 15 €, da po 20-tih letih dobim kanalicazijo, z veseljem plačam.

 13. čivka čivka pravi:

  Hmmmm, tebi pa kot vidim deževni dnevi ne pomenijo nič kaj lepega razmišljanja… Saj veš, da je bila realnost še vedno kruta zato jaz osebno raje ob deževnih dnevih preberem kako dobro knjigo… ;) če ne jem seveda :mrgreen: ;)

 14. ladyjaaam pravi:

  Meni je vseeno za čas in z veseljem ločujem odpadke. Dejansko bi pa morali naš trud poplačati z manjšimi položnicami za odvoz, če so odpadki ločeni. Idealno bi bilo, da bi imelo vsako gospodinjstvo svoje kontejnerje za papir, bio, embalažo, steklo in za odpadke, ki se jih ne da reciklirati. Nato bi morala komunala tehtati nereciklirane odpadke in nam zaračunati odvoz samo teh, glede na težo seveda. Ljudje bi tako še kako ločevali in v trgovinah gledali, katere embalaže se da reciklirati. Edini problem bi bil ponovno v težkih idiotih, ki se vedno najdejo, saj bi se ti ob takem sistemu znali posluževati divjih odlagališč.

  Kakorkoli Grison, nikoli naj ti ne bo krivo za čas, ki ga posvečaš ločevanju. Nekoč bo tvoj trud poplačan v taki ali drugačni obliki oz. je poplačan že sedaj.

 15. GRiSON GRiSON pravi:

  Čivka, če dežuje, sem zaprt med dvema stanama in čisto zares ne morem nič konkretnega delati. Na knjgo sem pa čisto pozabil :mrgreen: , lahko bi jo vzel v roke, si bom zapomnil.

 16. GRiSON GRiSON pravi:

  Ladyjaaam, dober predlog, nekoliko manjša položnica za ločevanje odpadkiov in seveda plačilo glede na težo odpadkov. Saj meni ni žal porabljenega časa, le ne zdi se mi prav, da namesto mene nekdo dobro zasluži.

 17. Muki Muki pravi:

  Prej ali slej se bomo zadušili v lastnem dreku, takšnem ali drugačnem. In bolj kot bomo sortirali, več sranja bo okoli nas. Plavanje v greznici je neizbežno.

 18. Pia pravi:

  Ja, dež odpira različne misli, pogosto tudi tiste manj prijetne. Mene pa potem misli potegnejo v spanje… ;)

 19. ladyjaaam pravi:

  To je pa res.. z smetmi se da dobro služiti.. v Neaplju jih je zase rezervirala mafija (o posledicah tega sicer ne bi, to je že svoje poglavje)in še sam Tony Soprano (čeprav izmišljen lik) se je ukvarjal s smetmni;))

 20. ladyjaaam pravi:

  Muki,

  to pa res ni res.. ”bolj kot bomo sortirali, več sranja bo okloli nas”.. ravno obratno.

 21. Blaž Blaž pravi:

  ful fajn je, če maš dobre sosede in sokrajane, ki tudi njim ni vseeno za domači kraj. če je tako pa sam tezko kj pomagaš…

 22. Santos pravi:

  Upanje umre zadnje, kajne.V naši ulici nimamo niti zabojnikov za ločeno zbiranje odpadkov. Ja se pa s smetmi lepo služi denar, sploh, če se kaj dobi iz strukturnih skladov EU-po moje je lepo biti zaposlen na kakšnem komunalnem podjetju. Z dobrimi željami do leta 2017. A je slika avtoportret???? :) :)

 23. dolores pravi:

  Še en pogled z moje strani na tvojo stran. :)

  Pred npr. 35 leti si šel v trgovino, kupil jogurt v steklenički (eden in edini), embalažo prinesel nazaj (kavcija) in kupil nove jogurte. Meso ti je narezal mesar, zelenjavo so ti dali v “škrniclje”, v “štacuno” so se babice odpravile s pletenimi cekarji, modernejše mame z mrežastimi torbami, otroci z eno nobel večjo naylon vrečko (pojem!), ki so jo mame skrbno spravljale za večkratno uporabo.

  Danes je na policah 20 vrst jogurtov, v plastični embalaži, tetrapakih … Meso je pakirano na podstavkih s pivnikom spodaj, okrancljano s “celofanom”. Zelenjava prav tako. Čokoladice, recimo, so znotraj embalaže, velikokrat zavite še vsaka posebej, dodatno. Danes nam v trgovskem centru ponujajo reklamne najlon vrečke, v katere lahko daš, če želiš, skorajda vsak izdelek posebej … da zaradi nekvalitete ne popusti pod težo …In ker jih v resnici ne potrebujemo na stotine, jih današnji človek v najboljšem primeru doma odvrže v smeti. Ker pa so vrečke in ostala embalaža zaradi masovnosti izgubile na svoji “vrednosti”, jih marsikdo izpusti tudi mimo koša.

  Ne, ni več pravega odnosa ne do stvari (in ne do ljudi) Škoda! :(

  Kontejnerji se pa polnijo … in polnijo …

  Vsega tega za oko privlačnega nepotrebnega balasta včasih ni bilo. In tudi zaradi tega je odpadkov potem vedno več.

 24. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  dodatnih 15 na mesec, plus tistih 1000 vnaprej, če boš hotel ;)

 25. laughing granny pravi:

  Grison, ko sem se zavedla, kje zivis, mi je padlo na pamet – ali mogoce poznas Mladena Baskovica, ki zivi v Dekanih in se ukvarja s slikanjem?

 26. nevenka nevenka pravi:

  Počakati bo torej treba še malo. Potem bo rečica spet bolj čista. No, vsaj nekaj dobrega od EU.

 27. vlatka vlatka pravi:

  nevenka,

  zaradi EU? Zaradi bližajočih se volitev ;)

 28. vlatka vlatka pravi:

  laughing granny,

  jaz poznam Kisovca, ki ima tukaj “dekansko šolo”. Priznan slikar. Mladen je pa verjetno tisti prijazen moški s klobukom, ki vozi en mali avto? In ima svoj atelje?

 29. laughing granny pravi:

  Hvala, Vlatka - za avto ne vem, ampak ima brke in 60 let … prijazen pa je, in dober. :-) ja, in atelje ima v Dekanih …

 30. GRiSON GRiSON pravi:

  Muki, Drugot po svetu, svaj tam kjer sem hodil, so to delo opravljali smetarji. Oni so sami sortirali različne materijale. Poleg tega pa so tisti ki so malo bolj revni, zbirali npr. pločevinke ali plastiko, jih stovkli (stačili) v vreče in prodali smetarjem.

 31. GRiSON GRiSON pravi:

  Muki, Drugot po svetu, svaj tam kjer sem hodil, so to delo opravljali smetarji. Oni so sami sortirali različne materijale. Poleg tega pa so tisti, ki so malo bolj revni, zbirali npr. pločevinke ali plastiko, jih stolkli (stačili) v vreče in prodali smetarjem.

 32. GRiSON GRiSON pravi:

  Pia, ja prav zares te včasih prime, da bi šel spat, ko je dež.

 33. GRiSON GRiSON pravi:

  Ladyjaaam, včasih smo kot mulci, zbirali železo, aluminij, baker, papir in še kaj. Ko smo dovolj zbrali smo z vozičkom odpeljali na Dinos, kjer so nam zvagali in nam dali denar. Ni bilo tako malo denarja, no, odvisno koliko kg smo zbrali.

 34. GRiSON GRiSON pravi:

  Blaž, že dva sta dovolj, da ne skrbita za okolico in svinjata vse naokoli. Seveda, je pa nesmisel, da bo nekdo pospravljal in čistil za njima.

 35. GRiSON GRiSON pravi:

  Santos, hi, če bi imel veliko prostora, bi zbiral ves odpadni materijal in ga prodajal naprej, prav gotovo bi pri tem dobro zaslužil.

  Moj ponesrečeni avtoportret je naslal na eni spletni strani, bolj za šalo kot zares.

 36. GRiSON GRiSON pravi:

  Dolores, ja teh nepotrebnih embalaž je iz dneva v dan več. Prizvajalci na ta način želijo kupce prepričati, da je v lepi embalaži dobra roba, kar pa ponavadi povzroči le razočaranje. Ni vedno tako, da se za lepo škatlo nahaja kvalitetno blago.

  Tudi sam sem imel ponavadi malo boljšo vrečko, ki sem jo hranil za večkratne nakupe. Včasih so bile plastične vrečke prava redkost, kaj šele da bi ležale po tleh. Če danes nakupiš nekaj več blaga in prineseš domov, hitro napolniš kanto za smeti z pretirano embalažo.

 37. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, vsako leto po 150 € za izpraznitev greznice, znaša v desetih letih 1500 €.

 38. GRiSON GRiSON pravi:

  Laughing granny, ja Mladena poznam, nekajkrat sva se pogovarjala o njegovem slikarstvu. Že zaradi tega ker tudi sam, sem in tja kaj ustvarjam. Ima svojo galerijo, in pri njemu lahko kupiš kakšno sliko.

 39. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, obljube so, samo še uresničit jih je potrebno. Če začneš danes, prav gotovo v nekem doglednem času dokončaš zastavljeno delo.

 40. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, Mladen ima velik avto in galerijo :evil: .

 41. GRiSON GRiSON pravi:

  Laughing granny, ko želim pri tebi komentirati, me server zavrne z opozorilom:

  Upisali ste krive pristupne podatke.

  Pripazite na velika i mala slova. Molimo vas pokušajte ponovno.

  :evil:

 42. laughing granny pravi:

  Grison, predvsem hvala na novicah o Mladenu: ko bos imel casa in priloznost, ga prosim prav lepo pozdravi v mojem imenu (poznava se ze vec kot 5O let!) Vprasaj ga, ce ima e-mail … Kar se tice bloga.hr, ko dobis vprasanje – zelim komentirati kao korisnik anonimac, naznaci “anonimac” (za vsakogar, ki ni na blogu.hr) in vpisi grison pod “vas nadimak” Svoj link pa lahko vpises v sam komentar tako, da pritisnes poslednjo, zeleno tipko gor desno, kar ti bo odprlo okence, itd Ce bo ti se dalo s tem ukvarjat, seveda :-) ) Vsako dobro, lg

 43. laughing granny pravi:

  Se enkrat: vidim da se v komentarju ne uposteva zapoved za novo vrstico, zato: …”korisnik” ili “anonimac”… Drugo, Mladen me ne pozna kot laughing granny, ampak kot Visnja McMaster .. :-) Hvala - in, tvoj avtoportret je izvrsten!!!Cestitam!

 44. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  vedno ga vidim v malem avtu. Velihega verjetno špara. ;)

 45. GRiSON GRiSON pravi:

  Laughing granny, ma vse to sem poskusil, pa me je vedno zavrnil, kot da ne smem pisati z velikimi črkami :evil: . Bom poskusil še enkrat. V prvi priliki, ti pošljem Mladenov mail.

 46. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, nisem na tekočem, mogoče.

 47. nevenka nevenka pravi:

  Veš, prav z veseljem opažam, da je na blogih kar veliko ljudi z umetniško žilico. Tako ali pa drugačno. Ki ji končno pustijo dihati. Potem, ko se je večino življenja vse preveč mudilo in ni in ni bilo časa. Enkrat ugotivš, da mora biti….

 48. nevenka nevenka pravi:

  Joj, sploh ne znam več tipkati, vsako drugo črko narobe napišem…upam, da je kriv stres in ne kaj drugega :-( (ugotoviš)

 49. laughing granny pravi:

  Si pa le zmagal, Grison proti blog.hr! Hvala, da si vztrajal! Kar se tiče smeti, dobra tema. Japonska bi lahko bila vzor po strogemu načinu skuljanja smeti. Skoraj vse se reciklira … smeti se skupljajo kot papir in organske smeti, potem steklo, pa metal, ter plastika. Večje reci pa grejo spet narazen, tehnicne naprave narazen – in kar je mogoce nekako uporabiti, se uporablja… smeti so tam velika industrija…

 50. laughing granny pravi:

  Grison, vprasal si me za haiku in, ce sem vclanjena v drustvo. Ja, haiku je moja ljubezen (na Japonskem sem zivela 11 let) in sem predsednica drustva, DHHP, 10 let, od njegovega zacetka. Z Alenko se že dolgo poznava… ali ti, razen slikanja, tudi pises haiku ali pesmi?

 51. Čivka pravi:

  Dragi moj Grison… nekam dolgo že ti meni sediš in razmišljaš… te je zopet štihnilo v križu? :mrgreen: Sedaj pa ja že pri vas sije sonce ;)

 52. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, več ali manj smo se našle sorodne duše, ki se med seboj malo spodbujamo, da nam je v življenju lažje. Saj ni težko, beseda ali dve, te osrečijo, misel, da ti nekdo prebere tvoj zapis je več kot prijetna. Pa četudi se vačasih pojavi kakšna nepravilno natipkana beseda, prebereš pravilno, meni ni tako moteče. Sem navajen, Vlatkina črna tipkovnica, kar bruha napačne besede.

 53. GRiSON GRiSON pravi:

  Laughing granny, sem zmagal, vendar moram reči, da sem že prvič na isti način izpolnil komentar, in ga ni in ni hotel sprejeti.

  Uf, 11 let, v tem času si si nabrala veliko haiku izkušenj. Pred časom me je Alenka navdušila, in sem nakaj kvazi napisal, vendar mi ne leži, v bistvu pojma nimam. V Ljubljani imam prijatelja, ki živi z Japonko Tomomi. Krasna punca, vendar se nisem z njo še nikoli pogovarjala o haiku, zna pa dobro pisati. Sem pa za hec, hahaha, nekaj napisaj po japonsko: Takunomo zuk rukutekuchiki Mogoče te bo zabavalo :D .

 54. GRiSON GRiSON pravi:

  Čivka, po novem nič več ne sedim, kliče delo, in samo še razmišljam kako bom preštihal gredice, na našem ranču. Zadnje čase je nemogoče vreme, segreje se tja do 24 °C, hahaha, komaj dihaš, vročina je neznosna ;) , pa še izboljšuje se.

 55. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, če boš tako malo komentirala, ne boš več prva na spisku ;) . Pazi sicer te še Irena prehiti :D .

 56. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  si na tekočem, le misliti se ti ni dalo ;)

 57. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  črno tipkovnico si mi ti dal. Pripiši sebi ;) , pa še žarnica je samo ena, in moja tipkovnica je v senci :evil:

 58. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  mene nihče ne prehiti, sem vedno korak prej ;) , čeprav se zdi, da se vlečem zadaj :D

 59. ana od srca pravi:

  Grison, ne glede na to, kako neumno je včasih vse to s smetmi – in neurejeno, je vseeno najboljša možnost … In upanje, da bodo drugi tudi … Samo tako bomo vsaj malo reševali našo ljubo Z/zemljo. Vse dobro :-)

 60. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, moje misli včasih odplavajo neznano kam, vendar se znova in znova vračajo na svoje mesto. Dobiš belo tipkovnico, črna je že krepko znucana. Nova bo kar sijala od veselja, ko boš s prsti poplesavala po njej.

  Ti, dam proste roke, da v OBI-ju kupiš žarnico :D .

 61. GRiSON GRiSON pravi:

  Ana, tudi našemu Podobniku smrdi, upam le da napravi pravi zeleni korak. Le tako bo prišel izgubljeni denar nazaj.

 62. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  tipkovnica, nova, bela, je super. In z novini žarnicami se sploh ne smem pritoževati.

  Sem pa danes našla mojo čisto novo belo tipkovnico, ki je še v garanciji, ko sem pospravljala po podstrešju. (Na prejšni računalnik ni pasala, za tega novega, pa ni ovir. Jo bom imela v rezervi ;) )

 63. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, no, upam da bodo sedaj delale brez napak ;) .

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !