ŽIVE NAJ VSI NARODI

8.02.2008 ob 06:05

DEKANI-PASJA VAS

Že davno, nekoč je v trinajstico prišla Prešernova slika. Vendar na mene še nekaj te veže. Al srce mi drago vstvari, ni moč te pozabit. Ta slika, ki jo je Jakac na ogled postavil in s svinčnikom na bel papir iz svojega spomina napravil. Al dolgo je časa visela, nad tablo. Njen’ga dne, je zaradi neznanega vzroka padla na tla. Leto za letom je stala prislonjena na zid, nihče ni videl, da potrebuje le drobnega obeta, ki ji je bila od sebe vzeta. Popravljen razmajan okvir in žebljiček, sta potrebna, da slika bi zopet žarela.

Predlagal sem našemu hišniku, ali se bi dalo nekaj napraviti, da bi slika našla svoje mesto. V nemar naprej je slika še vedno nedotaknjena stala na tleh. Kdorkoli bi želel narediti, nekaj v ponos našemu pesniku in kak dolgo še misliš ti gledati v njo? Al čakaš, da pade zvezda z nebes. Kdo ve! Koliko časa bi tako še ležala v nemar.

Kar je, kar b’lo je in kaj bo. Potreboval sem pet minut in gledat’ smem obličje tvoje milo, na steni zopet visiš, mi dano je obilno povračilo.

grison_presern_jakac.jpg

Njegov stih in njegova beseda sta sestavni del ozračja, v katerem živi slovenski človek.

Težka človeku ni zemlje odeje

Vzamejo v sebe ga njene moči …

Videl povsod si, kak išćejo d’narje,

Kak se le vklanjajo zlat’mu bogu;

Kje bratoljubja si videl oltarje?

S srcem obupnim si prišel domu.

(odlomek)

 • Share/Bookmark
 

30 komentarjev na “ŽIVE NAJ VSI NARODI”

 1. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Lepo napisano. Lep praznik vsem skupaj!

 2. nevenka nevenka pravi:

  Tudi jaz želim, da ta dan vsaj malo posvetimo kulturi in spominu na našega pesnika, ki se je zavzemal za slovensko besedo v časih, ko je bilo veliko bolj čislano govoriti nemško. Zavzemal se je tudi za politične cilje, ki nam jih še do danes ni uspelo povsem doseči…Najmanj kar lahko vsak človek doprinese k slovenstvu je, da spoštuje našo kulturo in se civilizirano vede.

 3. dare dare pravi:

  Lepo si obeležil ta naš kulturni dan! Lep pozdrav!

 4. kamper kamper pravi:

  Kako težko je včasih narediti samo majhen korak :lol:

 5. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  zdaj vem, zakaj si tako s ponosom danes vrtel žago in vozil karjolo ;)

  Ker si videl, da je Stojan res faca, in ga d’narji ne bremenijo, če bi jih moral za delo nekomu res dat’

  ker jih pa ni dal, so b’le dobre tudi klobasice, ki si jih pekel na žaru kar sam ;) ;)

  P.S. Več lalških spijem, bližje mi je :)

 6. zdravje pravi:

  Grison,

  A si kar z žago in karjolo obeležil današnji kulturni praznik?! ;-) Je pa res lepo od tebe, da si Franceta nazaj gori dal.

 7. GRiSON GRiSON pravi:

  Pi.Roman, bog živi našo nam deželo, upam da si tudi ti doživel kaj lepega :D .

 8. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, Prešernov dan ima vedno vedno večji pomen, za nas, samo škoda, da ne praznujemo Prešernov rojstni dan, namesto smrti. Ped njegovim spomenikom je bil en prav lep dan, zares je naš največji pesnik.

 9. GRiSON GRiSON pravi:

  Dare, se je tudi v Idriji kaj dogajalo?

 10. GRiSON GRiSON pravi:

  Kamper, strup je v majhnih flaškah, zato tudi droben korak lahko postane velik.

  :lol:

 11. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, včasih je potrebno tudi za pr’jatle malo potrpet, z dobro voljo se nekaj naredi. Več ko pijemo bolje nam gre. :)

 12. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, če celi teden nič ne delaš, potem moraš pa za praznike kaj početi, če še takrat štrajkaš, ti ostane samo še sobota in nedelja.

  Se pravi v soboto se vidimo, takrat bo naš praznik.

 13. ana od srca pravi:

  Veliki Prešeren! Lepo si ga vpletel! Res posrečeno prepletanje sedanjosti z njegovimi verzi.

  Vse dobro! :-)

 14. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  več ali manj, važno, da gre na bolje :)

 15. zdravje pravi:

  Grison, čaki no, kako to misliš? Saj med tednom tudi delaš, saj hodiš v službo, ane? ;-) In ni za pretiravat z delom, lepo počasi in po pameti. Življenje je še dooooooolgo :-) Ja, sobota je pa naša, sigurno :-)

 16. mijau pravi:

  Tudi moja družba kegljačev visečega kegljanja je proslavila Prešernov dan pri meni doma. Najprej smo odprli novo sezono na kegljišču za hišo, potem pa še notri s kuhanim vinom in prigrizkom z električnega žara. Jaz sem jim pa deklamiral Lepo Vido v več jezikih. Ko je bila na vrsti srbska verzija in sem bil sredi pesmi z vrsticami:

  “mimo dođe čovek po imenu Žiko, bivši oficir, jebo svoju sliku…”,

  je kolegica nehote vzkliknila, nato pa na koncu vprašala, kje sem našel ravno Žika. Odgovoril sem ji, da radi rime. “Pa ravno bivši oficir?”, je še dodala. Takoj sem zaslutil: “A tvoj pokojni je bil Žiko?” “Da, in bivši oficir”.

 17. GRiSON pravi:

  Ana, saj se spomniš, tiste zlobne pesmice, ko te je spravila v slabo voljo. Danes, upam sem se malček popravil in te tako ne jezim preveč.

 18. GRiSON pravi:

  Vlatka, več ali manj gre zares na bolje. Fešta bo :D , je rekel Kamper.

 19. GRiSON pravi:

  Zdravje, krasno, te dneve bom počival in nabiral energijo za našo skupno fešto.

 20. GRiSON pravi:

  Mijau, kot se temu času spodobi, je lepo da ste ga tudi malo ruknili, no, vidiš humorja med nami zgleda ne bo zmanjkalo. Hahaha, sem se zamejal, in to ravno v trenutku ko moji učenci pišejo šolsko nalogo, sem se malo preveč naglas zasmejal. Nekaj od njih, me je pri tem početju začudeno gledalo :D .

 21. zdravje pravi:

  Grison, ti kar lepo počivej! ;-) Saj v taki burji, kot je bila pri vas včeraj itak ne moreš nič delat. Sem mislila, da mi bo bučo odneslo :-)

 22. ana od srca pravi:

  Aja, pa res, Grison! Ena molitev je bila, kajne? Veš, da sem čisto pozabila! Ti vedno vse popraviš, ti ni vseeno. Zato ti tudi upam reči, ker se mi zdi, da nikoli ne kuhaš mule (čeprav si doma na robu Istre – a se motim glede mej?)

  Zadnjič sem pisala komentar k temule in ga potem zbrisala. Gre za Titovo sliko v moji OŠ, ko se je pokvaril okvir … In komentarji sošolcev … Vedno smo se smejali, ko se je kdo spomnil na to, ko pa sem skušala zapisati, sem pa ugotovila, da ni to to. Da ni več smešno.

  Lepo bodi! :-)

 23. Santos pravi:

  Glede praznikov smo res malo čudni, praznujemo na dan pesnikove smrti. Ti pa jaz odgovarjam,kaj je bilo v Idriji-otvoritev slikarske razstave. Mislim, da naše mestece lepo oživlja, posebno v poletnih dneh.

 24. GRiSON pravi:

  Zdravje, takrat se šparam, danes se šparam samo za soboto :D .

 25. GRiSON pravi:

  Ana, še dobro, da tudi kaj pozabiš, je pa res, da se nahajam v Istri, v Slovenski Istri, da ne bo pomote. Tito pa še pride na vrsto, saj smo ga imeli “skoraj vsi” radi, no vsaj mislim da.

 26. GRiSON pravi:

  Santos, prav zanimivo, kako imamo radi da praznujemo praznik ko nekdo umre. Bo potrebno naredit kakšen korak v Idrijo. Počakam vreme in odfrčim …

 27. mica mica pravi:

  Grison tale tvoj zapis je bil eden tistih, ob katerem človek počaka in se globoko zamisli. Besede swi spremenil v dejanja, kar je izjemno redka lastnost (zlasti pri moških :-) ) In če alhko dodam še besedico, ki sicer ne bo kulturno obarvana, prej gospodinjsko: velikokrat, ko obiskujem naše osnovne šole /čeprav tvoja ni te branže/moje “niti ne pretirano kritično oko” z7znava malenkosti, ki bi jim- preprosto rečeno- lahko rekli zanikrnost in malomarnost: viseče kljuke, stara šara zložene v kakšnem kotu…. In dejstvo je, da je tudi v tem primeru vse, če že ne marsikaj, odvisno od gospodarja… Da pa je nekje dober gospodar, ki zna, vem že prej, preden sploh stopim skozi vhodna vrata :-)

  Konec koncev je tudi to, v kar se vtikam, neke vrste kultura, ane?

 28. GRiSON GRiSON pravi:

  Joj mica, lahko bi še kar naprej našteval, koliko stvari jemlje zob časa na naši šoli in se nič ne zgodi. Našemu hišniku, sem rekel vsaj trikrat, da se ključavnica zatika, kljuka se ves čas snema, ni bil zmožen opraviti svojega dela. Potem mi je bilo že malo nerodno, da samo jaz ves čas sitnarim. Lansko leto sem se lotil dela in sam popravil. Letos zopet ista zgodba, pride, vendar nič ne popravia :evil: .

  Sem, poslal mail, upam da ni prepozno.

 29. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  pri nas je itak vedno fešta. Vedno. Taka ali drugačna :D

 30. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, vsak mesec enkrat, vendar traja nekam dolgo?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !