NE DAJTE SE PREVARATI

25.02.2008 ob 07:18

Dekani

Danes sem od Valerije izvedel: »Da sem črn, da sem grd.« Ponavadi sem bil smrad, vendar v resnici sem dober kot kruh in siv.

grison_kolona.jpg Prepovedano je parkiranje

Rad bi rekel bobu bob. Zgodba sega nekako v leto 1875, takrat so se naši nonoti pogovarjali, da prodamo tisto kolono. Bila je edina kolona v vasi, široka je bila dobra dva metra. Z malo večjim vozom je bilo prava umetnost, da si peljal skozenj. Za našega osla, pa je bila vožnja skozi volt prava malenkost. Ostalo je samo pri besedah, kolona je še naprej ponosno stala, v vsej svoji lepoti. Kot otrok sem občudoval ročno izklesano kamenje, in se spraševal, »le kdo v naši familji je znal tako lepo graditi.« Tista leta je v rdeči hiši Poštarice, stanoval doktor. Kot se to spodobi, za imenitno osebo je takrat doktor vozil avto. Stiska s prehodom je botrovala, da smo naši hiši oklesali kamniti vogal, ravno toliko, da je doktor z avtomobilom zapeljal na svoje dvorišče.

Obljuba dela dolg, nekaj let prej, ko je leta 1956 umrla moja nona je mojemu očetu izrazila željo, da bi bilo lepo in prodamo kolono sosedu. V oporoko je napisala, da dedujejo vsi njeni otroci enak delež posesti. Vendar, kasneje so se hčerki odpovedali dedovanju, tako sta dedovala sinova vsak enako polovico.

Radenka je bila zaposlena na Geodetskem zavodu Koper. Da bi ji strela hitla v kamin, dobro je vedela, kdo je lastnik parcele na kateri je stala kolona. Za prodajo kolone se je dogovarjala s stricem Albertom, ki pa je svoj delež podaril hčerki Mariji, in tako ni bil več lastnik. Seveda je Albert pograbil ves denar, čeprav pri prodaji kolone ni imel pravne podlage, saj ni bil več lastnik parcele in premičnin. Prodajo je Albert sklepal leta 1972, takrat je bila napisana kupoprodajna pogodba. Pogodbo sta morala podpisati lastnika, in čisto slučajno, smo tisti čas prišli na obisk k Albertu, ki je takrat živel v očetovi hiši, mi pa smo živeli v Ljubljani.

Oče malo začuden, da Albert prodaja, brez njegove vednosti njegovo polovico, se je le nejevoljno vdal v prodajo kolone. Saj mu je mama izrazila svojo željo o prodaji pred svojo smrtjo. Marija danes pravi, da ni vedela kaj podpisuje. Zataknilo pa se je že pri denarju, moj oče je zahteval svojo polovico kupnine. Vendar mu Albert denarja ni hotel dati. Stepla sta se nakupu gnoja, ki je bil pred hišo. Kljub vsemu, je kasneje Albert le izplačal del denarja, ker preostali denar naj bi že zapravil.

Seveda, so kasneje prišli geodeti, da bi izmerili in zarisali mejo. Lastnika parcele takrat nista bila pri postopku prisotna. Prisoten pa je bil že običajno malo okajen Albert. Na vprašanje, kje naj zarišejo mejo, je zamahnil z roko proti naši hiši in dejal, »ma zarišite!« Ni bilo potrebno dvakrat reči, Radenkini geodeti so zarisali direktno v našo hišo. Ustni dogovor med kupcem in prodajalcem je bil, da bomo lahko še naprej neomejeno parkirali svoje avtomobile na omenjeni prodani parceli. Vendar veselje ni dolgo trajalo, kmalu so privlekli na parcelo tri težke kamnite vaze in tako onemogočili parkiranje.

Dobrota je sirota, ne dajte se prevarati.

 • Share/Bookmark
 

64 komentarjev na “NE DAJTE SE PREVARATI”

 1. Muki Muki pravi:

  Ja Grison ti bi lahko o teh vaših zemljiških celo knjigo napisal. Enkrat boš samo ugotovil, da ti je lastna hiša že 20 let prodana, ti osebno pa da si last enega od sorodnikov za veke vekomaj. :) :)

 2. 岡崎市 不動産 pravi:

  岡崎市 不動産

 3. Čivka pravi:

  Pa če vi nimate tam okoli neke kretenske sosede, ma oprosti izrazu, ampak mislim iskreno! Človeško zavedanje naj bi se razvijalo in šlo naprej, pri določenih ljudeh pa je več kot očitno obstalo v letu 1875, ko se je vse skupaj začelo :(

 4. GRiSON GRiSON pravi:

  Muki, hahaha, čisto mogoče, verjetno bi bilo veliko lažje kot napisati kakšno kuharsko knjigo :D .

 5. GRiSON GRiSON pravi:

  岡崎市 不動産, 新聞 – 港聞 – 全部

 6. GRiSON GRiSON pravi:

  Čivka, kljub vsemu tu življenje teče dalje, prepustiš se toku, da te preseneti, in si misliš svoje. Pa saj se navadiš, skovikanja, če te že ne pozdravi, ti vsaj zaželi, da si podoben kakšni domači žvalci.

 7. commonsense pravi:

  griso, zadnjič mi je en tip z nickom “pijanec” razlagal (menda pri blitzu), kako strpni in prijazni so ljudje na slovenski vasi. najbrž ni z vašega konca. žal tudi bloga nima, da bi mu tvoje zgodbe posredoval. si že kaj razmišljal, da bi se med raelijance vpisal, ki bodo z vesoljko ladjo na en drugi planet odpluli ? vsako leto imajo seanse na rogli, ni tako daleč.

 8. Santos pravi:

  No tako nekako ob kozarčku vina je posle glede poti sklepal moj dedek. Potem pa sta s sosedom naslednji dan vse pozabila in sta si drug drugemu zapirala poti.Bilo je kot v filmu.Šele, ko sva midva začela z gradnjo smo pravno formalno uredili vse stvari glede zemljišča in verjemi bila je ena velika zmešnjava.

 9. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  moral bi napisati, da je bilo ukradeno, ker so eni znali, kje krasti. In jim je bilo figo mar za sosede(vas), katerim so sveto obljubljali, da bo še naprej njihovo.

  V tem primeru vaše, ker je vaše bilo. In itak ne bodo nesli s sabo in ne bobo umrli v miru, ker jih bo peklilo vse do njihove krute smrti.

  Ti pa imaš mirno vest in kar je tvoje je tvoje. Nič več in nič manj. Zato lahko mirno spiš. In lahko hodiš z dvignjeno glavo, z razliko od njih, ki se skrivajo doma.

 10. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense, zadnje čase imam s pijanci slabe izkušnje, še zadnji pijanček mi je zagotavljal, da naj ne skrbim, bo že on vse uredil. Kakor koli, sem mu nasprotoval, ni nič pomagalo. Na koncu, sem sam popravljal kar je zasral. Da bi klonirali Pesjane, klonmašina tu ne bi prav veliko pomagala, lahko pa bi jih edino vzeli s seboj na najbolj oddaljeni planet. To bi bila zelo dobra rešitev, če zanemarim, da se odselim v podrtijo na svoj ranč. Tam mi je zagotovljeno ob svečah, še nekaj let mirnega asketskega življenja.

  PS Na Rogli sem pa imel priložnost, od daleč opazovati srečanje Raelijanskega gibanja. Od vsega tega mi je bila všeč le mlada črnopolta privrženka, ki pa nikakor ni hotela komunicirati z menoj. Mogoče samo zato, ker ni bila oblečenena v belo oblačilo :D .

 11. GRiSON GRiSON pravi:

  Santos, čeprav je resnica šele nekje na dnu, pijača vedno naredi stvar po svoje. Vidva sta hitro uredila zmedo, jaz pa jo urejam že, počakaj da izračunam, letos bo se mi zdi septembra natanko 20 let, od dneva vložitve razparcelacije parcele. Dane še ni vse rešeno, še vedno čakam, da mi sodišče dobrohotno pošlje sklep ;) .

 12. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, če je bil dogovor, da se proda samo zgradba, potem je Radenka prav gotovo s prevaro dosegla in si prilastila še dvorišče. Danes bi to prav gotovo poimenovali kraja, še večji greh pa je bil storjen, da je meja potekala v mojo hišo. Na to me je opozorila tudi sodnica. Ko sem to omenil sosedi, se je čez čas meja čudežno, kar sama prestavila na konec hiše. Le kdo bi to razumel?

 13. kamper kamper pravi:

  Pomisli,če bi Albert zamahnil proti vasi,bi bili sedaj Dekani tvoji :lol:

 14. Blaž Blaž pravi:

  sosede mate pa fajn tm v vaših koncih :P drgač pa zanimiv kok podatkov o preteklosti :D vaše vasice

 15. zdravje pravi:

  Ja, kakšna mineštra je tole vse skupaj, naj si tiste tri težke kamnite vaze nekam vtaknejo. Verjemi Grison, da nimajo mirnega spanca in, da kar so posejali, bodo tudi poželi, slej kot prej! Sem mislila, da je le Marija ena posebna perla, zdaj pa še Radenka, Albert….zapleteno zares ;-)

 16. GRiSON GRiSON pravi:

  Kamper, ko Pope zamahne z roko je Koper Popovičev, meni tako ostanejo le Dekani, hahaha, ostane še Izola. Čigava bo potem Izola?

 17. GRiSON GRiSON pravi:

  Blaž, najbolje da prideš pogledat na naš konec, saj ni daleč, samo tistih ~100 km, potrebuješ samo urico in nekaj, pa si že tu.

 18. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, že to, da je Radenkina roleta tudi podnevi dol pomeni, da nima čiste vesti, kaj šele dobrega spanca. Vendar vem, da mi bo počasi uspelo odvozlati klopčič :D .

 19. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  si pomislil kdaj, da imajo tudi škratje prste vmes :D :D

 20. zdravje pravi:

  Grison, z vztrajnostjo se daleč pride, preverjeno! Tale klopčič boš pa zagotovo odvozlal, niti malo ne dvomim o tem. Samo nobene sekirancije, pa bo ;-)

 21. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, niso bili škrati, saj je Radenka izjavila, da so oni (na Geodetski) popravili!?! Kar tako, meni nič tebi nič, oni kar sami premaknejo mejo :evil: .

 22. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, sem tako vztrajen, da bi lahko prišel peš na Golico, in pogledal kako rastejo narcise. Naše narcise so namreč že kar nekaj časa v cvetju :D .

 23. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  potem so to bili GRDI škratje. Raje vsak dan stokrat poljubim Runo na gobček, kot bi njej dala en sam samcati poljub.

 24. zdravje pravi:

  Grison,

  vztrajnost je res ena lepa čednost! Vzpon na Golico bi te v tem času razočaral, mislim, kar se narcis tiče. O njih ni še ne duha ne sluha. ;-) So pa že trobentice, pa zvončki, pa…. Narcise pa pridejo na plano v najlepšem pomladnem mesecu – mesecu ljubezni :-) Ko se bodo dobro razcvetele, se pa vidimo, kajne? Danes v Izoli so mi oči počivale na mimozah, pa narcisah , vijolicah, res prelepo, samo nekaj mi je manjkalo: Sonček!!! Tamle pri Ljubljani se skril ;-) A naj ga vam jutri malo pošljem? :-)

 25. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, baje bi z Galom umrla od lakote, če mi Radenka ne bi šenkala 6x solato in 2x šparglje iz njihovega vrta ;) .

 26. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, danes si zapišem v notes datum, primeren za odhod, da me slučajno kaj ne preseneti. Sonce pa kar pošli, zadnje čase megla pri nas že kar dolgo traja. Po vrhu so nam vremenarji še dež obljubili, jaz pa še nisem dokončal lopatanja na vrtu.

 27. drmagnum drmagnum pravi:

  Se mi je kar zdelo, da se ne bo dobro končalo. Po mojem, boš moral spet po geometra.

 28. GRiSON GRiSON pravi:

  Drmagnum, vse je že končano, tudi geometri so svoje naredili. Lahko bi se odločil in napisal tožbo, ma se ne mislim več s tem obremenjevati. Naj čas prinese svoje.

 29. zdravje pravi:

  @ Grison,

  Takoj 1. Maja javim, kako kaže z narcisami. Eh, nič se ne trudi z notesom, te bova midve z Vlatko spomnili, kdaj bo čas za dvig sidra :-) Ti kar v miru lopataj. Kaj ko bi kakšen dober česen posadil?

 30. zdravje pravi:

  Grison,

  :-) A s solato in šparglji vas pa kar Radenka zalaga?? O, jest bi tud imela tako sosedo :-) :-)

 31. mijau pravi:

  Grison, s tako žlahto ti sovražnikov sploh ne rabiš.

 32. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  če ti ne bi šenkala 6x solate in 2x špargljev, bi pri drugi sosedi jedla meso ves čas. Kako si lahko to spregledal? :lol: :lol. :roll: :roll:

  P.S. Ne jemlji malo, privošči si več ;)

 33. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, če bo po sreči, se odpravim 8. maja na Sardinijo, ne bo me vsaj 3 ali 4 dni.

 34. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, 28. aprila in do 2. maja pa imamo počitnice :D , v koledarju piše: Dlan se je spremenila v gnezdo, da bi zgrabila ptico. Le kaj bi to pomenilo?

 35. GRiSON GRiSON pravi:

  Mijau, razredni sovražnik je za vedno utihnil, vendar tisti sovražniki,ki so se enkrat samkrat obrnil proti tebi brez razloga, je tvoj večni sovražnik, njegova ponovna prijaznost je le plod trenutne nemoči :D .

 36. GRiSON GRiSON pravi:

  E Vlatka, vse je bilo preplačano, dal sem več kot prejel. Poleg vsega, sem z delom na njihovi njivi, naredil trikrat toliko kot, kot oni sami.

 37. zdravje pravi:

  Grison,

  Vidim, da se tvoj notes hitro polni ;-) Veš, z narcisami je takole: vse je odvisno od vremena. Pred 1. majem jih zagotovo ne bo. Vsekakor bom pa na preži in javim: kdaj se bodo zbudile, kako poteka njihova rast in kdaj se bodo “odprle”. Prav? Potem je pa kar nekaj časa, da najdeš prost termin, po potrebi kakšno stvar črtaš :-) ter prišvigate k nam tukaj gor? Bo tako v redu?

 38. zdravje pravi:

  Grison,

  Kakšen koledar pa imaš?! hehe, pojma nimam, kaj bi to pomenilo. Aja, že vem: ker čez zimo nisi pozabil na ptice, bodo zdaj v tvoji bližini gnezdile. ;-)

 39. ana od srca pravi:

  Grison! Ti pa res lahko napišeš knjigo v stilu realizma, Tavčar, Kersnik in tisti … Zgodb ti ne zmanjka, takih, za katere sem včasih mislila, da so izmišljene … pa če bi objavil knjigo, bi morda celo kaj dobil za to!

  Sicer me je pa groza, na kakšen način se takle reči dogajajo. Grozno, da ljudje lahko tako delajo, kje je vest?

  Vse dobro!

 40. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, ne boš verjela, notes je čisto poln, včasih ne najdem niti koščka prostora, da še kaj dopišem. Ha, ha, a za naš sestanek, bom že našel kam bom zapisal. Ti popolnoma zaupam, ti samo jabolčno pito pripravi, in ni ga hudiča, da me kaj zaustavi.

  Moj šolski koledar ima včasih prav skrivnostna sporočila. Vendar na ptice nisem pozabil, na krožnik sem jim natrosil semena. Na moje razočaranje pa ni bilo pretiranega ptičjega drena za hrano. Verjetno letos pticam hrane ni manjkalo. Za naslednje leto bom naredil pravo ptičjo krmilnico.

 41. zdravje pravi:

  Grison, veš, da ti verjamem, da imaš popisan notes. In tudi verjamem, da se bo vse zgodilo tako, kot se ima zgoditi. Narcise bodo ob pravem času, boš videl. Za pito ni problema, upam, da ne bo pečica zatajila :-) :-)

 42. GRiSON GRiSON pravi:

  Ana, a si zopet v blogerski formi, sem kar pogrešam tvojo besedo, če temu lahko tako rečem. Veliko stvari je skritih v kotičku sivih celic, veliko dogodkov se je v teh letih zgodilo, vendar spraviti vse to na papir, tako kot to zan Mica, je prekleto težko. Pogosto se mi zatakne že pri predlogu s in z, kaj šele besedo napisati v pravem sklonu. Temu bi lahko rekel, da sem pol pismen :) .

 43. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, če bo pečica zatajila, pridemo en dan prej, da jo popravim :D :

 44. mijau pravi:

  Zima res ni bila huda, vendar pa pri nas ptički radi vsak dan obiščejo krmilnico, ki sem jim jo napravil iz starega lustra, ki ga nismo uporabili v hiši, ko smo se iz bloka preselili vanjo.

  Ker sem kupil za hišo tudi kovinsko cev za anteno, dobili smo pa še pravočasno kabelsko, mi je tista cev poslužila kot podstavek za krmilnico. Ta je sedaj ravno v pravi višini, da jo gledava z mojo Ivanko, ona pa jo tudi lepo doseže z balkona, ko jim nosi hrano.

  Ko Ivanka pripravlja za kosilo take stvari, ki pašejo tudi ptičkom (žganci, slivovi cmoki in podobno), skuha vedno nekaj več, tako da tudi zame še kaj ostane.

 45. zdravje pravi:

  Grison, domenjeno :-) :-)

 46. GRiSON GRiSON pravi:

  Mijau, hvala, dobra ideja, niti pomislil nisem na to. Že nekaj časa razmišljam kako naj se lotim dela. Ni hudič, da v hiši ne bi našel kaj podobnega, bom pregledal pod streho, upam da dobim kakšno podobno idejo. Siničke so prav simpatične in kar nekaj jih je tu pri meni v okolici.

 47. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, midva se hitro zmeniva, en dva tri ;) .

 48. ana od srca pravi:

  Grison! Pa saj znaš nlepo pisati! Pri predlogih s, z ti pa lahko jaz pomagam, toliko že znam … ravno sem prebrala “opozorilo”, da me ne bo nihče linčal, čeprav delam napake kot učiteljica slovenščine. No, nekaj stvari znam, marsičesa pa ne (več). Veš, pomislila sem na to, da bi bila zanimiva knjiga, bi jo z veseljem prebrala. Tukaj pogosto ne uspem prebrati celih prispevkov, tudi marsikaterega lepega enostavno ne speljem … Če bi bil pa roman – in ti bi precej teh zgodb iz domače vasi lahko z malo priredbe uporabil – bi pa lahko brala bolj na komot kot na ekranu! In še: veš, kaj sem se spomnila: en župnik, sveti Janez Vianey je v cerkev prinesel knjigo in malo pogledal po ljudeh, potem pa začel “brati” zgodbe. Same zelo žive, ljudje so se prepoznavali v njih, in vse je bilo dobro, ko so videli, da se tudi drugim ljudem tako godi – in kaj potem naredijo.

  Počasi se je videlo, da so ljudje vse boljši. Pa je neki drug duhovnik prosil, da pove, iz katere knjige bere te prelepe zgodbe. Pokazal mu je platnice nekih otroških zgodbic. Knjigo je imel le za to, da ljudje niso vedeli, da “bere” resnične zgodbe iz svoje vasi. Če bi ljudje vedeli, da govori o njih, bi mu zamerili. Tako so pa resno vzeli pouk in postajali boljši.

  Pomislila sem, če bi malo priredil (druga vas, druga imena), da bi tvoji sovaščani samo občudovali Grisona, ki je tako dobro povest napisal!

  Na blogu – hm, saj nisem, samo malo, hi hi … Na svojem blogu nisem nič, niti komentarjev nisem skoraj nič prebrala.

  Napisala sem pa največ pri Vlatki, pa enega tebi in mislim, da Dajani, pa na e-Dnevniku 2. Hm … Ker zelo rada pišem, je zame to kar hud post. Osnutkov imam enih 15 že od prej.

  Pa pa!

  Vse dobro!

 49. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  si bil osel, ki si šel trikrat na led :(

 50. vlatka vlatka pravi:

  Draga Ana,

  nihče te ne bo linčal, ker ‘ne znaš’. Vsi oproščamo, ker je blog nekaj drugega kot poklic, ki ga opravljamo :D :D . Vsaj mene ne moti, lahko pa omenim, glede na ostrost kritik ;)

  P.S. Runa spi na preprogi in čaka, da se zmigam izza računalnika, da bo šla v svoj kotiček, ki ste ga prinesli s sabo :) :)

 51. ana od srca pravi:

  Vlatka! Si želim vse pravilno napisati! Imaš prav, ja, kar reci!

  Veš, katero slonično napako dela veliko ljudi: gre se za – pravilno je; gre za …

  In druga: temu ni tako – je nekakšna sodobna iznajdba, ki nima prave razlage.

  Glede Rune, ja, kar žalujejo nekateri … Sicer je res tako prijazna, meni je bilo simpatično, ko se je premikala za vsakim človekom, tudi sredi noči.

  Lp, :-) , tudi Runi!

 52. GRiSON GRiSON pravi:

  Ana, v mladosti sem bil skregan z slovenščino, verjetno sem takrat premalo bral, še tista obvezna čtiva, sem predelal na hitro. Polovico romana sem kar izpustil in napisal polovično obnovo. Pri tem je glavno vlogo igral moj oče. Napisano je moralo biti brez napak, če sem se zmotil je z britvico poradiral besedo in sem jo moral ponovno napisati. Če je bila črka a podobna o-ju, sem moral popraviti. Pri tem sem se edino naučil lepo pisati. Šele kasneje sem začel malo več brati, in kupovati knjge. Prišel sem do številke ~450.

  Knjiga ima veliko moč, marsikaj se iz nje lahko naučiš. Vendar je med našimi dijaki, podobno, tudi oni ne želijo brati, če je le mogoče se izognejo obveznemu branju. Ko pa je potrebno nekaj napisati, samo nemo gledajo v prazen list papirja. Njihovi stavki so polni napak, pišejo tako kot govorijo. Naša Breda je čisto obupala, današnje srednješolsko stanje slovenščine je porazno.

  Bom razmislil, če mi seveda prej ne bo zmanjkalo časa …

  Ha, ha, kamorkoli grem, mi Runa zvesto sledi. Niti za trenutek ne želi biti sama.

 53. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, pri vsej tej stvari, sam prav zaprav niti nisem bil vpleten. Akterji so znani, če bi lahko vplival na potek dogajanja, je vprašlivo. Takrat sem sicer imel 19 let, vendar niti nisem dobro vedel, kaj se je tu dogajalo.

 54. mijau pravi:

  Grison, tvoje sestavke rad prebiram in vedno razumem, kaj hočeš povedati, čeprav se ti pozna, da pri slovenščini nisi dovolj pazil. No saj tudi jaz si slovničnih pravil nisem nabral v šoli, pač pa z rednim branjem knjig. Takole ocenjujem, da sem jih prebral doslej že preko dva tisoč. Seveda sem pa tudi dlje že na svetu.

  Pri tvojem pisanju sem največkrat opazil nepravilno uporabo vejic: včasih jih je preveč, ali pa niso na pravem mestu.

  Nisem hotel biti učiteljski, zato te tudi nisem opozarjal na to, dokler nisi sam omenil to površnost pri sebi.

  Sicer pa se pridružujem Ani: ti samo piši, lektoriral ti bo že kdo.

 55. ana od srca pravi:

  Jaz pa zelo rada berem in vsi pri nas, od malega … Zdaj tudi M. vztrajno vsak dan posluš in posluša. No, bomo videli, kdaj bo sam bral, B. je bral, ko je bil star 4 leta. Prve besede, ki jih je bral, so bile znamke avtomobilov. Tako da sem še jaz ugotovila za kakšen avto, kakšne znamke je, ko me sicer nič ne zanimajo. :-) Vse dobro!

 56. GRiSON GRiSON pravi:

  Mijau, med drugim je tudi to moja hiba, se pa dobro spomnim, naše učiteljice slovenščine, ko je dejala, “če niste čisto prepričani, kje postaviti vejico, je boljše, da je katere preveč, kot premalo”. Verjetno je to botrovalo, na moje postavljanje vejic.

  Seveda pa z veseljem sprejmem tvojo kritiko, bi rekel da mi tak nasvet le koristi. Pazi, lahko te še prehitim :D , sem na dobri poti. Vaja dela mojstra, me pa zanima, ali se je slovnice lotil kdo na našem blogu?

 57. nevenka nevenka pravi:

  Jaz vedno dol padem kadar izvem, kako v naši državi lahko prodajajo nepremičnine ljudje, ki niso lastniki. Imamo podobno štorijo v družini, saj je mamin stric prodal del njene rojstne hiše, ki ga je dedovala po svoji mami, njemu pa so v delu hiše začasno dovolili bivati, ker je v Kanadi bankrotiral in ni imel kam… Celo življenje je koga goljufal, bi ga v Kanadi skoraj ubili, zato je pobegnil nazaj v Slovenijo. Saj je že preminil, a kar je zakuhal še vedno brbota in ljudje so sprti. Dolga je tvoja zgodba, dolga…in ljudje se tako radi sprenevedajo in celo lažejo, samo da bi kaj profitirali. Ko bi rešitve lahko bile dovolj dobre za vse. Težko je izboriti pravico.

 58. GRiSON GRiSON pravi:

  Ana, tudi sam sem zelo vesel, da naš Gal veliko bere, čeprav mu slovenščina v šoli ne leži prav dobro. Tudi njega zanimajo vse mogoče stvari, Pa pravijo, da jabolko ne pade daleč od drevesa.

 59. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, tvoj stric in moj stric, bi si lahko padala roki. Pa vseeno zgleda, da je tvoj nekoliko boljši, moj je namreč vse zapravil za dva deci črnega.

  Se spomnim, da je tudi v govejo juho, nalil dva deci črnega vina.

 60. ana od srca pravi:

  Moj V. bere dve knjigi hkrati, eno, ki jo mora za šolo, in eno “prepovedano” – pa skuša dobro skozi priti. Mislim, da sem se jaz slovnico naučila že zdavnaj prav ob branju. In sem šla študirat slovenščino prav zaradi ljubezni do slovnice. Vendar zdaj že dolgo doživljam marsikaj slovničnega kot negotovo, nezanesljivo … Moj mož pravi, da če se popušča v jeziku, potegne za seboj splošno popuščanje in vodi v propad civilizacij, tako se je zgodilo že v Rimskem imperiju. Vse dobro!

 61. ana od srca pravi:

  A veš, kako je Ezav iz Stare zaveze zapravil nasledstvo in očetov blagoslov, ki bi ga bil deležen kot prvorojenec? Bil je – lačen! Za skledo leče je nasledstvo “prodal” dvojčku, ki je bil sicer mlajši, Jakobu.

  Kaj vse se zgodi, če je človek lačen, žejen …

 62. mijau pravi:

  Grison, eden mojih prvih postov nosi ime “5 minut za boljši jezik”.

 63. GRiSON GRiSON pravi:

  Ana, čas naredi svoje, in pri tem marsikaj pozabimo. Se mi pa zdi, da je blog dobra rešitev, za trening slovnice in počasi obnavljaš svoje pozabljeno znanje. Vedno se trudim, da napišem slovnično pravilno, vendar pri tem naredim veliko napak, ki se jih ne zavedam. Vaja dela mojstra, kot pravi Vinko, ne pustimo se potujčiti jeziku. Tudi sam sem pred mnogimi leti prebral, samo na hitro prebral, dve stare bukve, Stare zaveze. Pa mi od vsega tega ni nič kaj dosti koristilo. Lakota je huda stvar, se mi zdi, da je še hujša človeška lakomnost.

 64. GRiSON GRiSON pravi:

  Mijau, točno, nekaj takega se spomnim, da je bilo na začetku napisanega na blogu. Bom pogledal, če že ni zbrisano.

  Gospod Google te je dal na prvo mesto: http://mijau.blog.siol.net/2006/12/21/5-minut-za-boljsi-jezik/

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !