KOŠANC

12.03.2008 ob 18:00

Dekani

grison-marija.JPG

Poravnati moram svoj dolg.

Sosednja hiša je bila že od nekdaj med bolj imenitnimi v naši vasi. V posesti so v Vali imeli najboljše kose zemlje in v hlevu je vedno mukalo. Pri hiši je bil skoraj vedno en par konj, in največji voz. Iz njihove kantine so pršuti vedno najlepše dišali. Bili so kar malo vzvišeni, več vredni ni bil vsak dober za njihovo družbo. Samo za denar se jim je šlo, le redko, da je iz njihove hiše odšla kakšna neplačana steklenica vina.

Mario ni imel nobenega sina, neredko ga je prešinila misel, ki je že lep čas takrat tičala v njegovi glavi, le kdo bo nadaljeval njegovo delo. Imel je samo dve hčerki.

Včasih po vojni, se je ukvarjal z prodajo oslov, seveda je bil tisti čas redno zaposlen v Kopru. Kasneje, je vsa leta do svoje smrti pridno garal in obdeloval zemljo. Briškole ni igral v gostilno tudi ni zahajal, njegov delovni dan se je začel zgodaj zjutraj. Spominjam se, tista leta sem pogosto prišel na njegovo »korto«. Mario se je znal pogovarjati. Imel je občutek za sočloveka in hudičevo dobro je vedel, kaj lahko reče in česa ne sme. Vedno je pozdravil, klepetala sva, nekaj o politiki, nekaj o starih dobrih časih, o vojni.

Velikokrat mi je pravil različne zgodbe, ki jih je preživel kot vojni ujetnik v taborišču.

Z mojim očetom sta bila sovrstnika, letnik 21, oba sta takrat v času fašizma na Primorskem prisiljeno morala oditi v Italijansko vojsko. Moj oče je služil v Foggiji, Mario v Albaniji.

Svoji ženi je pravil »neumna baba«. Nič ga ni ustavilo. Do pikice natanko je znal osvežiti spomin na stare čase, temu je sledila tudi kakšna lepa beseda malo humorja, potem pa delo. Z njive se je vračal pozno popoldan. Pregledal je časopis, v takem zaporedju so minevali dnevi, leta, vse do njegove bolezni. Bil je čisto nasprotje od svojih članov v družini, kot da ne sodi k njim.

Radenka, njegova prvorojena hči, mu niti malo ni bila podobna. Ne rečem, za moj okus grda ženska, njene oči me spominjajo na sovo, če razmišljam naprej, bi jo uvrstil med osebe, ko ti že občutek pravi, da je antipatična. Hodi malo postrani, kot da bi na ramenih prenašala težko breme svoje mladosti. Vaščani govorijo, da hodi v vinsko klet in na skrivaj pije kot smuk. Najraje bi me vlačila po sodišču, to mi ves čas grozil, in laži o meni, ne more oprati niti nedeljski obisk maše v naši vaški cerkvi.

Ko sem v osemdesetih letih prišel v Dekani, sem bil en ubog Ljubljanski »pezde«. Kljub temu, da je moj oče Dekančan, sem po domače bolj slabo znal govoriti. Njena miselnost, da ne znam pravega jezika me je vedno zbodla v srce. Takrat mi je bilo jasno, da bi najraje postavila državno mejo pri Črnemu Kalu.

Misli, da sem tako neumen, da ne bi vedel, kaj se ji mota po glavi, haha. Na srečo imamo profesorji moč, in hitro spoznamo dobroto od zla. Utopila bi me v žlici vode, le če bi zmogla izbrati pravo rešitev.

Ko se pogovarja s teboj ne gleda v oči, njen izraz izžareva negativno energijo, je mračen, ravno to je podedovala tudi njena hči Tea. O, ta je šele pravi model, polna samovšečnosti in debelo kahlaste veleumnosti.

Zaposlena je na Pošti, kot poštarica za pultom. Tega ne bom nikoli razumel, le kako je mogoče zaposliti na delovno mesto delavca, ki ima opravka z ljudmi in ne zna osnovnih pravil obnašanja. Ko vstopiš v poštni urad, bi človek od uradnika pričakoval nasmeh na obrazu, in pozdrav ali kanček vljudnosti. Ne, tega si maloumna kmečka raja ne zasluži. Verjetno zahtevam veliko preveč, saj sem lahko kljub vsemu le zadovoljen, da pisemska pošiljka 100 % prispe na pravi naslov.

Tadeja hči Teje hodi že drugo leto na Ekonomsko gimnazijo in obiskuje našo šolo, vendar se me izogiba kot hudič križa.

Tisti dan sem šel po hodniku mimo nje, običajno se spodobi, da dijak pozdravi svojega učitelja. Toda kot da meni, le kam je šla njena dolžnost, ali nisem vreden pozdrava? Nagonsko sem odhitel mimo nje korak ali dva, potem pa me je prešinilo in sem se obrnil, češ, le kako se dečva obnaša. Lahko bi izustila, vsaj toliko, da nekaj zamomlja, in bi bilo vse v redu.

Obrnil sem se, stopim do nje, in jo vprašal »ali me ne poznaš?«, brez besed me je debelo gleda. Kot da sem pred njo padel z Lune. Hotel sem še nekaj spregovoriti, a sem se ugriznila v jezik. Najraje bi jo prisrčno objel in, ne da bi vprašal, odpeljal do bližnjega lokala na tortico. Pa saj ni sama kriva, da cefra živce staremu bedaku, ki misli, da ga morajo vsi dijaki po vrsti pozdravljati.

Potem se mi je vse skupaj zdelo smešno in zabavno, ampak si tega nisem upal povedati na glas, ker bi moj namen zbledel in bi se vse, kar mi je v tistem trenutku ležalo na srcu, pozabljeno razblinilo v zrak.

Ali pravilo še velja?

Jabolko pač ne pade daleč od drevesa.

 • Share/Bookmark
 

43 komentarjev na “KOŠANC”

 1. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  in vzvišeni hodijo na kosilo v Špar, kamor hodi tudi čisto navadna raja :D :D

  (Pri mizi sem opazila, res, najprej dve debeeeeeeli riti. In ker me riti pritegnejo, sem pogledala še po obrazih, in sem videla tam prav obe T-ji, nasproti njima pa sta sedeli suhi polovici družine.)

  In, da je gospa R. res podobna sovi, ti niti malo ne oporekam. S to razliko, da je sova lepa in pametna žival.

  P.S. Le gnilo jabolko pade daleč od drevesa, zdrava jabolka ostanejo na drevesu. :) :)

 2. GRiSON GRiSON pravi:

  Pri vsem tem me najbolj moti le to, da se od svojega Maria niso naučili pozdravljati :evil: .

 3. kamper kamper pravi:

  Še dobro,da jablane rastejo tudi na strminah :lol:

 4. GRiSON GRiSON pravi:

  Kamper, no, saj se mi je zdelo, da pravilo ne velja vedno.

  :lol:

 5. Čivka pravi:

  Tisto mi je bilo najbolj všeč, ko si napisal, da bi jo najraje objel in peljal na tortico… samo šment, ko bi te najstnica lahko obdolžila še kakega naklepa pedofilije, saj ji je po mojem lahko poleg ne-pozdravljanja tudi navaden objem čisto “špansko selo”… ;)

 6. ditka pravi:

  Jaz pa poznam ene Košancove(vino,kakiji…) ,so tudi iz vaših krajev,so pa zelo prijetni ljudje. Sem bila kar presenečena,ko sem tole brala.Sigurno niso z iste veje :)

 7. Blaž Blaž pravi:

  zanimiva zgodba o zivljenju, ampak jabolko učasih tud pade malce dlje od drevesa prav daleč pa res ne, vsaj ponavadi.

 8. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  saj vidiš, da gledajo vse v tla, ko gredo mimo! Torej, kaj lahko pričakuješ od takih ljudi? Nič!

  Prvič: ker je tak človek zakompleksan, a misli, da so drugi.

  Drugič: ker ga drugi ne zanimajo, saj se boji, da bi opazili njegove pomanjkljivosti.

  Tretjič: ker se ne zna soočiti s sabo.

  Četrtič: ker misli, da so drugi manjvredni.

  Petič: ker tak človek misli, da ga nihče ne opazi, če gleda v tla.

  Šestič: ker je prav ta človek sposoben delati kažin, ker izhaja iz pete točke.

  Sedmič: še bi se našlo.

  Dejansko stanje je pa takšno: ker imajo ogromno materiala, mislijo, da imajo tudi moč. V resnici je pa moč v glavi in ne v materialih.

  P.S. Glede na to, da imajo že pet let (od kar jaz vem) psa na verigi, in ga ne spustijo niti za meter, ti da jasno sliko o njih.

  In to je to.

  In naslednji korak

 9. vlatka vlatka pravi:

  ditka,

  niso iz iste veje, ziher ne, ti kar jaz povem.

 10. vlatka vlatka pravi:

  ups,

  grison,

  in naslednji korak bo ta, da jih bom prijavila kot mučitelje živali.

  P.S. In povedala bom, da so tako delali tudi s pokojnim PInotom.

  Ubogi pes, ubogi Pino.

 11. GRiSON GRiSON pravi:

  Čivka, v Italiji so zaradi takega objema nekoga celo obsodili na več kot eno leto zapora.

  ;)

 12. GRiSON GRiSON pravi:

  Ditka, tudi Mario je bil prijeten človek, vendar so ga ženske dobro zdelale. Veja pa zagotovo ni enaka, Radenka je tako žleht, da je še ubogega Pinota …, ne najdem besed.

 13. GRiSON GRiSON pravi:

  Blaž, naj pade daleč, samo da je dober dan, pa je OK.

 14. zdravje pravi:

  Grison, saj veš kako gre tista: kar se Tea nauči, to Tea zna…. in kar se Tadeja nauči, to….. Ni kaj, slaba šola Radenkina, bi jaz temu rekla. Grison, vse Radenkine puščice, ki v tebe merijo, se bodo odbile in k njej v naročje priletele. Uboga ženska sama sebi jamo koplje. Saj vem, da ni prijetno take sosede imet, ampak boš videl, čas bo svoje prinesel.

 15. vlatka vlatka pravi:

  zdravje,

  jaz vem, grison pa bo še vesel :)

 16. ana od srca pravi:

  Danes te le pozdravim in ti povem, da sem vesela, da te poznam! :-)

 17. mijau pravi:

  Jaz imam tudi eno sosedo, ki je vsem drugim sosedom zoprna in so se že vsi odmaknili od nje. Imela je čudovitega moža, ki smo ga vsi sosedi imeli radi. Pred leti je umrl. Če bi verjel v posmrtno življenje, bi rekel, da je zagotovo v nebesih.

  Ko je ostala sama v veliki hiši, ni dovolila snahi, da se priseli s svojim sinom, njenim vnukom. Morala si je to iztožiti. Nagaja tudi svojemu sosedu. Ko je ta kuril veje s sadovnjaka, ga je prijavila policiji, čeprav se do njene hiše ni kadilo.

  Jaz se z njo nisem prepiral, sem pa ostal na nekem odstojanju. S svojim odnosom škodi predvsem sama sebi, saj je že par let invalidka, ki bi ji pomoč sosedov prav prišla.

  Grison, glede tvojih sosed, ki gledajo v tla, pa mislim, da to ni znak prevzetnosti, ampak prej znak sramu. Najbrž jim je nerodno. Morda se zavedajo svojih pomanjkljivosti.

 18. drmagnum drmagnum pravi:

  Pa še kako drži? Poznam primere, ko so starši že v naprej svojim otrokom razložili kdo od vseh je vreden pozornosti in kdo ne. Tako so brez lastnega mnenja jezni na svoje sosede in niti točno ne vedo, zakaj se morajo tako obnašati do njih.

 19. Santos pravi:

  Si se pa hudo razjezil. Veš Grison ti tvoji sosedje so prav nekaj posebnega, mislim, da ni vzrok, da so z Dekanov, ampak vse skupaj leži nekje globoko v njih samih. Po mo moje Vlatka vidi kje ;) in tako se ta njihova folklora prenaša iz roda v rod :)

 20. Santos pravi:

  Si se pa hudo razjezil. Veš Grison ti tvoji sosedje so prav nekaj posebnega, mislim, da ni vzrok, da so z Dekanov, ampak vse skupaj leži nekje globoko v njih samih. Po moje Vlatka vidi kje ;) in tako se ta njihova folklora prenaša iz roda v rod :)

 21. refolo pravi:

  Naj te ne skrbi,če si prišlek. Saj je tako povsod dokler te ne spoznajo in sprejmejo. Hujše je to kar se ti dogaja. Ni slabšega kot imeti takega soseda. Verjetno je pobrala po mami in geni gredo neprej. Čas bo naredil svoje prej ali slej. Dovolj je, da vemo kaj smo mi. Za ostale pa si sam narediš mnenje ter po potrebi izogibaš.

 22. vlatka vlatka pravi:

  ana,

  a mene pa ne? :( ;)

 23. nevenka nevenka pravi:

  Ja, kaj hočeš, ljudje podedujejo del značaja, a ne vedno od tistega, ki bi bil lahko za vzor. Jaz menda nisem podobna ne očetu ne mami, vsaj ljudje tako pravijo. A človek, si dokaj težko izbira sosede. Jaz bi skoraj prišla v neko zelo negativno okolje, a ko sem to ugotovila, sem vse skupaj prodala in začela iskati drugo. Tako pomembno mi je kakšne sosede imam. Sedaj imam zelo dobre sosede in grem vedno z veseljem proti domu, nimam občutka, da bi morala iz doma delati trdnjavo. Dobro si označil ljudi in verjetno ti je žal, da niso bolj odprti. A ljudje imajo svoje težave. Tudi sama sem del življenja pregledala v tla, pa zato poskušam na take gledati z nekaj več razumevanja. In mladina se seveda ne vzgoji sama. Odklonilno vedenje je včasih pogojeno s popolnoma nasprotnimi stvari od tega, kar človek pričakuje. Morda se pa temu dekletu zdi svet grozen? In seveda, lahko je v resnici navaden šus.

 24. Muki Muki pravi:

  Ni mi jasno kje ti to živiš in kak narod je to okrog tebe skoncentriran. Občutek imam, kot da opisuješ drug svet in ugotavljam, da imam glede tega res srečo. Otroci pa… magari potomci morilcev, njih nikoli ne vpletajmo

 25. vlatka pravi:

  Muki,

  če živiš na vasi, je povsem drugo kot če si v mestu ;)

 26. vlatka pravi:

  Muki,

  pa še to:

  Vsi sosedje imajo tak problem. Ne samo mi. Z drugimi se pa fejst razumemo, vsaj s tistimi, ki niso tik ob nas :) In tako je po vsej vasi :(

 27. Muki Muki pravi:

  @Vladka, Ma nevem, men je to tuje.

 28. vlatka vlatka pravi:

  muki,

  meni tudi, a taka je tu posja vas :) :)

 29. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, mislim da si kar dobro zadela, slabo s slabim, dobro se z dobrim poplača. Vse se vrača :D , vendar vseeno bi lahko Radenka svoje otroke naučila pozdravljati, če že ne kakšne druge prijaznosti.

 30. GRiSON GRiSON pravi:

  Ana, že dolgo nisva nič poklepetala, bova pa na srečanju kakšno več rekla in nadoknadila,

  lp :-)

 31. GRiSON GRiSON pravi:

  Mijau, ja zgodbe se ponavljajo, tudi Radenka je svojega čudovitega moža spravila v nebesa, zdaj sta obe z mamo same, vsaka v svoji veliki hiši.

  Malo pa si me kljub vsemu potolažil, če je to le znak sramu, potem naj še naprej gledajo v tla.

 32. GRiSON GRiSON pravi:

  Drmagnum, to me malo spominja na kaste, upam da se ne bodo potem tudi pri nas začeli razdeljevati na štiri osnovne kaste. Se pravi, da se pripadniki različnih kast med seboj ne bomo smeli mešati.

 33. GRiSON GRiSON pravi:

  Santos, ma ni čisto tako, se namreč zelo težko razjezim, pravzaprav prenesem veliko krivic, lahko zelo dolgo časa hodiš po meni, vendrar včasih tudi za kratek čas eksplodiram. V bistvu se niti nisem razjezil, ker to nepozdravljanje že kar nekaj let traja. Ignoriranje Tadeje na hodniku šole je bila samo pika na i.

 34. GRiSON GRiSON pravi:

  Refolo, v bistvu je moj oče domačin, jaz sem se pa rodil v Ljubljani :D , sem žabar, to je moj največji greh.

 35. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, tebe pa ja :( ;)

 36. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, včasih nekateri prav zares podedujejo od svojih staršev samo slabe lastnosti. Vsaj v tej Košančevi familji se je to tudi zgodilo. V življenju je zares pomembno, kakšne sosede imamo, ti so dobro izbrala, upam, da nisi predaleč, pridem za soseda, haha, :D .

 37. GRiSON GRiSON pravi:

  Muki, pridi pogledat, nič bati, niti opazil ne boš, da je kakšna razlika. Seveda nismo na drugi strani planeta, ena urica pasi tu.

 38. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  • :!:
 39. Santos pravi:

  Grison, a imaš ustvarjalno krizo ;)

 40. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka

  Let’s get together :D .

 41. GRiSON GRiSON pravi:

  Santos, nimam krize samo neporavnane račune le pohvaliti hočem svojega soseda, naj mu bo lahka zemljica.

 42. vlatka pravi:

  grison,

  še siničke te ne zastopijo ;) ;)

 43. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, včasih pa čisto zares :D .

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !