Z FLUOROM ALI BREZ

6.05.2008 ob 05:04

 giakonda.jpg

Element fluor označujemo z črko F in je bil odkrit leta 1886. V zemeljski skorji je  fluora okrog 0.066%, v obliki mineralov fluorita, kriolita in fluoroapatita.

Elementarni fluor je med vsemi elementi in spojinami najmočnejši oksidant. Pridobivamo ga z elektrlizo v tekočem vodikovem fluridu pri 100 C v celici z anodo iz ogljika in katodo iz jekla ali s segrevanjem takih fluridov, kjer nastopa kovina v višjem oksidacijskem stanju, npr. Kobaltov fluorid.

Velike količine fluora se uporabljajo v jedrski tehnologiji za pripravo UF6. Za fluoriranje organskih spojin, ki jih imenujemo fluoroogljikovodiki, (npr. teflon). Ter za ustvarjanje vročih plamenov (s plamenom vodika in fluora npr. dosežejo 3700 C)

V periodnem sistemu elementov je fluor po svoji strupenosti nekje med arzenom in svincem. Preden so ga začeli uporabljati v kremah za zobe, je bil znan kot insekticid in strup. Res je, da krepi sklenino, vendar ima uživanje fluora tudi srhljive stranske učinke za naše zdravje, ki pa prihajajo na dan šele v zadnjem času. Fluor povečuje možnosti za zlome kosti, osteoporozo, poškodbe živčevja, bolečine in glavobole. Povezujejo ga tudi s splavi, z genskimi okvarami, s pešanjem spomina, z intelektualno počasnostjo in izgubo intelektualnih sposobnosti.

Količina fluora, ki se nahaja v 100 ml zobni kremi je približno 150 mg fluora.

Znanstveniki so ocenili, da bi zaužitje 3,2 do 6,4 mg fluora na kilogram telesne teže privedlo do zastrupitve, ki bi zahtevala takojšnjo zdravniško pomoč. To v praksi pomeni, da je za otroka, ki tehta 20 kg, lahko usodno zaužitje polovico tube kreme za zobe za odrasle. To pa se lahko kar hitro zgodi. Večina zobnih krem vsebujejo umetna sladila, arome in barvila in so dobrega okusa.

Bodite previdni, ko kupujete kreme za zobe. Uporabljajte kremo za zobe brez fluora, saj imate na izbiro veliko več ali manj naravnih zobnih krem.

 • Share/Bookmark
 

45 komentarjev na “Z FLUOROM ALI BREZ”

 1. meglicm pravi:

  Ufff, si sploh ne bom več zob umivu ;)

 2. M&M M&M pravi:

  kaj maš pa to za eno sliko?!

 3. Blaž Blaž pravi:

  se je pa spremenila :P tvoja žena :D hahaha

  P.S šala :P

 4. nevenka nevenka pravi:

  Včasih smo imeli celo tabletke, v majhni modri okrogli škatlici. Za otroke. Pa tudi pitno vodo imamo fluorirano, če se ne motim. Prepričanje, da je fluor koristen izvira iz petedesetih let, kasneje so to mnenje ovrgle številne študije in ga opredelile kot kancerogeno snov.

 5. GRiSON GRiSON pravi:

  Meglicm, ti si kar umivaj zobe še naprej, med drugim je tudi žajbelj dober za umivanje zob :D .

 6. GRiSON GRiSON pravi:

  M&M, ha, ha, žena Francesca del Giaconda oziroma gospa Liza si je zobe umivala z fluorom :D .

 7. GRiSON GRiSON pravi:

  Blaž, se še ni, se pa bo, če bo še dolgo kupovala zobno pasto s fluorom :lol: .

 8. GRiSON GRiSON pravi:

  Nevenka, o hudiča za tabletke pa še nisem slišal, ubogi otroci, kaj vse so morali nekoč pretrpeti. Se spominjam, ko sem bil majhen da so me z ribjim oljem futrali, ogabno

 9. kamper kamper pravi:

  Kako si rekel,da je to Mona Lisa po umivanju zob :lol: je pa morala imeti namesto krtačke motokultivator :lol:

 10. kitti pravi:

  Počasi že prehajam na bolj naravne zadeve, začela sem s kremami ;) dobro si me spomnil, moram si nabavit neko naravno zobno kremo, da ne bom takšna čez kakšno desetletje ;)

 11. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  jaz uporabljam “vademecum natural”, včasih sem pa jabolka natural. (Zob si nisem umivala do svojega 25 leta, in ko sem si jih pričela umivati, so šli v ramengo :( )

  Zdaj bom pa naš žajbelj iz naše njivice – natural. :)

 12. vlatka vlatka pravi:

  blaž,

  jaz pijem pivo. Nič bat! :D :D

 13. GRiSON GRiSON pravi:

  Kamper, posledično je čisto enako, le da fluor deluje bolj prikrito :lol: .

 14. GRiSON GRiSON pravi:

  Kitti, le še naprej čuvaj svoj telešček, včasih se tudi naši zdravniki motijo :lol: .

 15. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, prejšnji mesec si kupila, belo zobno pasto :evil: , ravno ta je bila tista natural s fluorom.

 16. Lenart Lenart pravi:

  a majo otroške paste, npr. Lumpi od naj soseda tud tolk fluora notr?

 17. Muki Muki pravi:

  Menda je zobnih past z vsebnostjo klora vse manj. V bistvu ne vem, če ga najbolj priljubljeni proizvajalci zobnih past sploh še dodajajo. Osebno mislim, da so zaužite količine minimalne in ni straha. Kolikor se spomnim pa je Fluor tudi stranski produkt proizvodnje aluminija v Talumu iz Kidričevega, pred časom se je o tem veliko pisalo. Upam, da ga še lahko prodajo. :) Drugače pa…je varianta…da zobovje drastično zanemarimo, čimprej končamo na protezi in potem nema frke s Fluorom. Ka sm jest pametn. :)

 18. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  nisem. tega sem zate :D :D

 19. GRiSON GRiSON pravi:

  Lenart, Lumpi mislim, da ne vsebuje fluora, prepričaj se kaj piše na zobni pasti :) .

 20. GRiSON GRiSON pravi:

  Muki, včasih tako na drobno napišejo, da ne moreš brez povečevalnega stekla prebrati vsebine kaj vse se nahaja notri. Prebrisano, vsekakor je potrebno brati drobni tisk. Kastanjete, ni slaba rešitev, hahaha, z njimi lahko celo odplešeš kakšen španski bolero :D .

 21. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, beri drobni tisk na zobni pasti. Tisto zeleno zobno pasto, katero sam kupujem ne vsebuje fluora :D . Na tvojih zobnih pastah, na hrbtni strani lepo piše “zobna pasta s fluorom” ;) . Tudi Vademecum natural family size s kombinacijo vitaminov vsebuje fluor :evil: .

 22. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  pa ja ne! Bom takoj zamenjala pasto. A, to pomeni, da tebi kupujem ta pravo, sebi pa strup? :D

 23. drmagnum drmagnum pravi:

  Se mi je zdelo, da je tako nevarno pa nisem vedel.

 24. strojnik strojnik pravi:

  GRiSON, ne hecat Vlatke. Sigurno imate kaj oleandra okoli hiše… :mrgreen:

 25. Dajana Dajana pravi:

  aaaaaaaaaa Grison!!! Take tabletke si imel obvezno predpisane od zdravnika za otroke! Se spomnim, kaj je moja mama delala, ko me je spraševala, če sem dala moji ta prvi flurove tabletke! :evil: Ona me je tudi prisilila, da sem celo otroštvo čepela pri zdravniku in šla na operacijo za mandeljne (ja no, kdo je pa še pri šestih letih ugovarjal), ki so jih delali kar za vse otroke počez. Pa od tega nobenega haska. http://www.dajana.si/so-tudi-vam-v-sestdestih-letih-operirali-mandlje/

  Čakam, da bodo “ugotovili”, da je cepljenje otrok nevarno. Res!

 26. Dajana Dajana pravi:

  Še nekaj: Se strinjam s tem, kar pravi vlatka. Moj oče ni imel do svojega 35.leta niti ene plombe in je imel tako lepe zobe, da so klicali ljudi, ko je šel k zobozdravniku, kot čudo, ker ni imel nobenega pokvarjenega zoba. Ko je dobil prvo plombo, je padel v nezavest. Zakaj je imel tako lepe zobe? V njegovih otroških letih ni bilo hrane s sladkorjem. Saj še hrane niso imeli veliko. :( Ni bilo zobnih past.

 27. vlatka vlatka pravi:

  strojnik,

  na njivi pa res ;)

 28. vlatka vlatka pravi:

  dajana,

  moj pokojni nono je imel lepe zobe do svojega 70 leta starosti. Pri 71. mu je eden izpadel :)

  Jaz sem si jih pokvarila s tem, ko sem prenehala grickati korenčke iz njive, jesti domača jabolka, ko sem se “pomeščanila” :(

 29. vlatka vlatka pravi:

  dajana,

  sicer pa mi jih res nekaj manjka, a imam še vedno svoje – pri teh letih, je to skoraj že čudež, a ne? ;)

 30. Dajana Dajana pravi:

  Ja, je čudež, Vlatka. Jaz sem pred enim letom naredila plombo, ki je stala 100 evrov in mi je padla ven! :evil: Predstavljaj si kakšne cene za plombe!

 31. zdravje pravi:

  Grison,

  a veš, da so včasih zobe kar z jabolki “umival”, pa imeli manj problemov z zdravjem zob!?

 32. vlatka vlatka pravi:

  zdravje,

  to sem jaz počela, saj si videla moj komentar.

 33. vlatka vlatka pravi:

  dajana,

  izkoriščanje do daske. To je to. Za par miligramov plombe kot za špežo za cel mesec :( . Že res, da naj bi plomba trajala. Pa vseeno.

 34. GRiSON GRiSON pravi:

  Hi, koliko komtarjev, si v kratkem vzamem nekaj časa …

 35. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, nisem čisto prepričan, za koga je zobna pasta bele barve in za koga modre barve. Vendar, obe vsebujeta fluor :D .

 36. GRiSON GRiSON pravi:

  Drmagnum, mogoče je tako še boljše, da ne veš, kaj konzumiraš. Tako vsaj nisi obremenjen s tem kaj daš v usta :D .

 37. GRiSON GRiSON pravi:

  Strojnik, samo upam lahko, da Vladka ne ve, koliko je oleander strupen :D .

 38. GRiSON GRiSON pravi:

  Dajana, polemika o ceplenju otrok je že pred leti bila, takrat so se na veliko razpisali, da ni primerno in je škodljivo cepiti otroka. Kako so se takrat odločili ne vem. Nekatera ceplenje so bila obvezna, zato sem Gala, če se še spomnim, dvakrat ali trikrat cepil. Nekje imam celo zapisano, katera ceplenja sva dala skozi.

 39. GRiSON GRiSON pravi:

  Dajana, do 21 leta tudi sam nisem imel niti ene plombe, redno sem hodil k zobarju, ter redno umival zobe, z Vademecum zobno pasto. V vojski pa se je začelo, takrat so mi šintarji vgradili prve plombe :evil: .

 40. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, kot mulc smo vedno rabutali včasih še zelena in nezrela jabolka. Se spomnim, da so jablane rasle kar ob takratni Celovški glavni ceti. Mogoče zato tudi sam, takrat nisem imel problemov z zdravjem zob. Med potepanjem je bilo potrebno nekaj jesti ;) .

 41. GRiSON GRiSON pravi:

  100 € je pa kar malo preveč :evil: .

 42. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  a kupujeva zeleno? :)

 43. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  pa vem. In tudi poznam razliko med lovorjem in njim :P

 44. GRiSON GRiSON pravi:

  Med drugim kupujeva tudi zeleno zobno pasto :D , samo pazi da se ne zmotiš pri kuhanju in daš v golaž namesto lovorjevega lista oleandrov list. Pri čiščenju zob pa je tako vseeno, ali oleandrov list ali pa zobna pasta z fluorom ;) .

 45. roti pravi:

  hahaha, jaz sem izgledala natanko tako, ko me je še mati vodila k zobozdavnici. Sem se vedno tako upirala, brcala, kričala, praskala, da so vedno odnehali ;-) Temu primerno je moje zobovje danes :-( Sem šla gledat na zobno kremo. Tudi mi kupujemo tako s fluorom :-( Bom od zdaj bolj pazila.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !