BOROMEJSKI OTOKI

17.05.2008 ob 06:42

DEKANI

 

Na Sardinijo bo potrebno še malo počakati, mogoče je bil to prehud zalogaj ali pa bi morali oropati Italijanki bencinski servis. Slovenske nafte je bilo ravno toliko, da smo prišli do najlepših italijanskih jezer in nazaj v Koper. Italijanski gostinci so nam radi hitro z nasmehom postregli s srednjim pivom (4 dcl). Cena je bila zaokrožena na 4 € in nekoliko previsoka za naše žepe.

Pokrajina Como v izvirniku Provincia di Como, je ena od dvanajstih pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Lombardija. Zavzema tudi občino Campione d’Italia, ki je med drugim del ozemla Švice. Meji na severu s Švico, na vzhodu s pokrajinama Sondrio in Lecco, na jugu s pokrajino Monza e Brianza in na zahodu s pokrajino Varese.

Med najlepše kraje te pokrajine je vitaminski hit otoki na jezeru Maggiore. Ogledali smo si skupino treh otokov Isola Bella, Isola Madre in Isola dei pescatori.

Boromejski otoki, ki so od leta 1632 bili last dinastije Borromeo. Boromejci so otoke pozidali z razkošnimi palačami, a ustvarili so tudi krasne parke. Isola Bella, je še danes last te družine, je morda najlepši primer italijanskega parka v Evropi. Zgrajen je v kvadratnih terasah, ki se dvigajo ena nad drugo v obliki piramide in zavzema vso površino otoka razen palače. Opremljen je z mnogimi vodometi, ki so bile v navadi v sedemnajstem stoletju. Takrat so posebne črpalke napeljevale vodo za te okrasne zgradbe naravnost iz jezera; zgrajena je bila tudi podzemna kanalizacija za namakanje rastlin, ki je še danes v rabi. Izbira in selekcija cvetočih rastlin, ki jih je na otoku okoli 2000 vrst, omogoča nepretrgano cvetenje skozi vse leto. Na sosednjem otoku Isola Madre, prav tako še vedno last Boromejcev, je manjša površina (8 ha) opremljena kot angleški park, medtem ko je večina parka pokrita z gozdom in nudi zatočišče večji skupini eksotičnih ptičev.

 • Share/Bookmark
 

22 komentarjev na “BOROMEJSKI OTOKI”

 1. M&M pravi:

  je moja Ema poslikala tisti park, pave, beli so. noro lepi.

 2. GRiSON GRiSON pravi:

  M&M, škoda da sem zamudil tulipane, vsekakor vredno ogleda. Park Villa Teranto ima baje čez 20.000 različnih rastlin :D .

 3. Santos pravi:

  Grison odličen predlog za izlet :)

 4. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  ti med gradovi, vilami in cveticami, jaz doma med škrati. ;)

 5. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  pri toliko lepih fotkah, bi lahko še kakšno dal gor :)

 6. GRiSON GRiSON pravi:

  Santos, me veseli, da ti bo všeč, vzemi jedačo in pijačo s seboj, in tako zmanjšaš stroške porabe ;) .

 7. GRiSON GRiSON pravi:

  Vlatka, za vsakega nekaj, pa ja ne boš trdila, da ti je bilo dolg čas s škrati. Slike so na netu, če klikneš pod GRiSON prav gotovo še kaj najdeš :D .

 8. zdravje pravi:

  Grison,

  u, lepo, lep izlet. Pa tistele rože……o lepo! Otoki pa tudi prekrasni, ane?

 9. roti pravi:

  Pa dišati mora v tistem parku (zadnja slika), a ne?

 10. kamper kamper pravi:

  Pa menda ja nisi pustil Vlatke doma,ti porednež :lol:

 11. Blaž Blaž pravi:

  super, sam neki sm ti hotu povedat, ugasni opcijo da zapisuje datum in uro na fotko, to itak zapiše v digitalni zapis in imaš pod propertis, tudi če jo natisneš ti jo natiska na zadnjo stran. rahlo moteče zna bit. (sam moje mnenje), če se ti dopade kr obdrzi.

 12. GRiSON GRiSON pravi:

  Zdravje, zares sem videl vse tisto, kar pred leti nisem uspel videti ko sem bil tam z biciklom. Vendar je doma še lepše, na primer Golica v maju :D .

 13. GRiSON GRiSON pravi:

  Roti, vonjave od daleč so pomešane z bencinskimi izpuhi avtomobilov, vendar če se nahajaš v neposredni bližini cvetečih grmovnic občutiš tisto pravo :D .

 14. GRiSON GRiSON pravi:

  Kamper, bilo je tako naporno, da Vlatka ne bi zdržala niti pol dneva.

  :lol:

 15. GRiSON GRiSON pravi:

  Blaž, imaš čisto prav, tudi mene moti tisti datum. Zadnjič sem namenoma nastavil, ker sem rabil, da se na slikah izpiše. Toda ne vem kaj mi je bilo, da sem ga pozabil odstraniti. Hi, hi po novem so slike zopet bez datuma. Upam da tako tudi ostane še naprej. Vendar moj fotoaparat še zdaleč ni tako zmogljiv kot tvoj :D .

 16. bin pravi:

  Lepi kraji so tam! Le ravnine so nekoliko pokonci postavljene nad jezerom. Vsaj meni se je tako zdelo, ko sva pohajkovala med prvomajskimi prazniki. :) Samo ozek pas ob jezeru je ravnine, potem pa skalnata strmina na kateri visijo hiše.

  Parki in otoki so vsekakor vredni ogleda!

 17. GRiSON GRiSON pravi:

  Bin, si bil tam z biciklom ali na kakšen drugačen način. Pred leti sem namreč tam naokoli kolesaril. Sami lepi klančki, pa tudi ceste niso slabe. No, mogoče je bilo le malo preveč prometa.

 18. čivka čivka pravi:

  Evo, pa sem se spet potepala s pomočjo tvojega posta Grison!Hvala :oops: Berem, da si užival kar je edino pravilno!

 19. GRiSON GRiSON pravi:

  Čivka, če si v dobri družbi, pozabiš na vse kilometre, ki jih moraš prehoditi. Seveda pa brez piva vsega tega ne bi zmogel. :lol:

 20. bin pravi:

  Ah ne, Grison, kar z avtobusom, v vodenem izletu sva “obdelala” ta jezera.

  Moje kolesarjenje je bolj “nedeljsko”. Izrazito gorsko turno kolesarstvo. Razen ture od Jesenic do Trsta, po in ob bohinjski železnici, ki smo jo zaradi zahtevnih poti in precejšnje dolžine odpeljali v dveh etapah, (dva dni), so vse ostalo le tam med 40in 60 km dolžine, in do 2000 m višinske razlike. :oops:

 21. GRiSON GRiSON pravi:

  Bin, za začetek ni slabo, če boš etape nadaljeval še naprej, boš počasi prekolesaril celo Slovenijo. Saj v bistvu ni velika, imaš pa kar nekaj videti. 60 km na dan pa tudi ni tako malo. V enem tednu se hitro nabere 400 km.

  :D

 22. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  vedno vse zvem samo preko spleta :(

Komentiraj