STARE BUKVE

24.07.2008 ob 08:52

Na zaprašeni polici omare, dobil sem jo kot poročno darilo, davnega leta 1976, sameva nekaj oguljenih starih, zanimivih knjig. Bukve, nekatere so preživele že tretjo vojno in še kar naprej kljubujejo na podstrešju naše hiše.

grison-potujeva-k-himalaji.jpg 1953

Te dni sem se odločil prebrati knjigo mojega letnika 1953. Povesti, ki mi je v tej knjigi pričarala spomine na moje potepanje po Indiji. Napisal jo je Indijec Dhan Gopal Mukerdži, rojen leta 1890 v Kalkuti. To je v tistem času bilo drugo največjem mestu Indije in glavno mesto Bengalije. Dhan je umrl, razmeroma zelo mlad, leta 1936 v New Yorku. Svojo mladost je preživel v manjšem mestu, ležečem tako rekoč sredi džungle. Bil je Braman, to se pravi pripadal je duhovniški kasti, ki je najvišja indijska kasta. Tako je bil deležen zelo dobre vzgoje, mati mu je pripovedovala stare indijske junaške zgodbe in povesti ter ga seznanila z indijskimi običaji in nazori. Študiral je v Kalkuti, nato pa še na Japonskem v Tokiu in nazadnje v Ameriki v Kaliforniji. Bil je znanstvenik, njegovo področje je bila primerjalna literatura.

Kakor vsa zavedna Indija, ki se je za njegovega življenja pod Gandhijevim vodstvom upirala britanski nadoblasti, je bil tudi on nasprotnik kolonialnega izkoriščanja in zagovornik medsebojnega spoštovanja na podlagi enakopravnosti.

Bralec predvsem uživa v posebnostih življenja v džungli. Očarljiv je tamkajšnji živalski svet, ki je opisan tako nazorno, da kar vidiš pred seboj najrazličnejše džungelske živali, kakšne so, kako žive, kako se gibljejo in bojujejo za svoj obstanek. Avtor kot nikoli zbledel spomin, opisuje tigra, gospodarja džungle.

grison-cetrta-citanka.jpg 1931

Četrta čitanka za osnovne šole iz leta 1931. Tisto leto je bila cena knjige 34 dinarjev, le koliko bi to danes zneslo? Že na prvi strani je zapisano: »Ti z menoj v življenje hodi, k smotru me življenja vodi. Bodi mi učiteljica in k resnici mi vodnica!«

Nato sledi Jugoslovenska narodna himna v cirilici in latinici

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj