NI DOLGO NAZAJ

31.07.2008 ob 08:30

Bilo je pred časom, ne dolgo nazaj. Tiste dni sem vzdrževal prijetno restavracijo v senci lepo urejenih oljk. Kompleksu restavracije so dopolnjevali prijetni domači apartmaji, male enonadstropne hišice, posejane v dveh vrstah. Namenjene so bile odmoru v vseh letnih časih, šolam v naravi in drugim petičnim gostom. Restavracija Penzion oljka se je ponaša s krasnim ambientom, skrbno oblikovana oljčna drevesa, cvetje in urejena okolica so vas vabili že ob pogledu z glavne ceste v Ankaran. V senci košatih istrskih oljčnih vej, so se ljudje radi družili in izpovedovali svoja občutja, se predajali užitkom ob mrzli pijači.

Današnje dni v času dopustov je to še kako aktualna tema, kje preživeti oddih, in brezskrbno poležavati na vroči Slovenski obali. Vendar nastanitev v prijetnih hišicah je za mnoge od nas le še prijeten spomin. Svoje čase si lahko tu pošteno počival, in si privoščil zabavo. Prepustil si se razvajanju v dobri hrani. Dolgo letno tradicijo gostinske ponudbe na obali je pričel Trboveljski rudnik. Kasneje je z njo spretno gospodaril Anđelko Čakarun iz Kolombana.

Konec tedna ste se lahko zazibali ob prijetni glasbi in vaš duh Mediterana vam je vlil nove moči in piramida dobre hrane vas je dodobra nasitila. V gostišču Penzion Oljka vam je takratna ponudba govorila prav o tovrstnem razvajanju. V prijetni senci oljk so uživali tako najmlajši kakor tudi starejši gosti iz cele Slovenije. Vendar tam, kjer je bila nekoč zibelka z vonjem po morju in prijetna senca pod oljkami, je danes zapuščeno, zaraščeno, zanemarjeno in žalostno. Včasih je tu oljka v svojem imenu skriva intimno sporočilo. Tako kot je značilno za vsako oljčno drevo, je tudi tu bilo doma veselja, sonce, brezskrbni počitek in piramida dobre hrane.

Danes, kljub temu da je Ankaran eno najbolj razvitih turističnih naselij v Sloveniji, vse kaže da le nismo več turistična dežela. Pri tem nam ni mar, da počitniški objekti vidno propadajo.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj